Karel Schwarzenberg

Karel Schwarzenberg Zdroj: ČTK

Nejnižší účast na hlasování sněmovny má Schwarzenberg, hodně málo hlasují i ministři

Sdružení KohoVolit.eu, které pravidelně monitoruje účast poslanců a poslankyň na hlasování ve sněmově, zveřejnilo svoji analýzu za období listopad 2013 až prosinec 2014. Nejmenší účast na hlasování, pouze necelých 28 procent, měl předseda T0P 09 Karel Schwarzenberg. Už v minulém volebním období hlasoval málo a zdůvodňoval to velkým pracovním vytížením jako ministr zahraničí. Jaký důvod má ale teď?


Tradičně málo hlasují členové vlády, kteří to, stejně jako kdysi Schwarzenberg, zdůvodňují svoji prací v úřadech. Ministr financí Andrej Babiš by proto spíše uvítal takzvaný klouzavý mandát. Tedy, že by v době kdy je člověk ve vládě, by ho někdo nahradil. Podívejme se na pořadí těch, kteří moc v určeném období nehlasovali.

10 poslanců a poslankyň, kteří vynechali nejvíce hlasování v Poslanecké sněmovně (vypustili jsme Jiřího Pospíšila, Věru Jourovou a Stanislava Polčáka, kteří také „kandidovali“ na málo hlasující zákonodárce, ale mezitím se stali europoslanci; procenta uvádějí kolika hlasování se zúčastnili):

Karel Schwarzenberg (předseda TOP 09) – 27,84 %

Lubomír Zaorálek (ministr zahraničí, ČSDD) – 32,26 %

Marian Jurečka (ministr zemědělství, KDU-ČSL) – 36,13 %

Milan Chovanec (ministr vnitra, ČSSD) - 38,26 %

David Kádner (Úsvit) – 42,18 %

Pavel Bělobrádek (vicepremiér, předseda KDU-ČSL) - 44,67 %

Bohuslav Sobotka (premiér, předseda ČSSD) - 45,01 %

Vojtěch Adam (KSČM) - 46,80 %

Andrej Babiš (ministr financí, předseda ANO) – 47,84 %

Helena Válková (ministryně spravedlnosti, ANO) - 50,37 %

„Nejvyšší účasti na hlasováních mají často méně známí poslanci. Celkově nejvyšší účast měl Jiří Valenta za KSČM s 98 %, následuje Jiří Petrů za ČSSD a Ivo Pojezný za KSČM, oba s 97,6 %,“ říká datový analytik Kamil Gregor, který se na analýze podílel.

V pomyslné top desítce poslanců s nejvyšší účastí najdeme pět lidí z KSČM, tři z ČSSD a jednoho poslance ANO a KDU-ČSL. Nejvyšší průměrné účasti dosáhli celkově poslanci z KSČM (87 %), Úsvitu (80 %) a ANO (78 %). Nejnižší účast zaznamenali poslanci z ODS (70 %).

Rozdíly najdeme i podle krajů, které poslanci zastupují. „Paradoxně nejmenší účast mají poslanci z Prahy (71 %), ačkoli to do práce mají nejblíže. Nejvzdálenější Moravskoslezský kraj najdeme spíše mezi premianty (81 %), podobně vzdálený Zlínský kraj dokonce vykazuje nejvyšší účast poslanců vůbec (84,5 %),“ říká Gregor a doplňuje, že i když samotná účast na hlasováních přímo nevypovídá o odvedené práci poslance, může voličům leccos napovědět.