Audi chce v příštích pěti letech investovat 24 miliard eur

Audi chce v příštích pěti letech investovat 24 miliard eur Zdroj: profimedia.cz

Německý výrobce automobilů Audi plánuje v příštích letech investovat rekordní sumu do nových modelů

Německý výrobce luxusních automobilů Audi plánuje v letech 2015 až 2019 investovat rekordních 24 miliard eur (667 miliard Kč) do nových modelů, továren a technologií. Oznámila to dnes firma. Doufá, že jí to pomůže předstihnout konkurenční německou automobilku BMW a stát se největším výrobcem luxusních aut na světě. 

Audi je podobně jako mladoboleslavská Škoda součástí automobilového koncernu Volkswagen, na jehož provozním zisku se podílí 40 procenty.

Automobilka dnes oznámila, že 70 procent výdajů bude v příštích pěti letech směřovat do vývoje nových modelů a technologií, jako jsou hybridní nabíjecí (plug-in) automobily. Firma pracuje i na plně elektronických vozech, aby dohnala konkurenty BMW a americkou Tesla Motors.

Více než polovina plánovaných investic se uskuteční ve dvou německých závodech v Ingolstadtu a v Neckarsulmu, kde také automobilka hodlá nabírat nové zaměstnance.

Audi je v současnosti druhým největším výrobcem luxusních automobilů na světě. Firma chce do roku 2020 rozšířit svou modelovou řadu na 60 ze současných 50 modelů a investuje přes miliardu eur do nových továren v Mexiku a v Brazílii.

Dosavadní plán, který Audi vypracovalo před rokem, počítal pro roky 2014 až 2018 s investicemi ve výši 22 miliard eur.

Nynější investiční program je součástí plánu, který na konci listopadu oznámil mateřský Volkswagen. Ten hodlá v letech 2015 až 2019 do nových modelů, technologií a výrobních kapacit investovat 85,6 miliardy eur (téměř 2,4 bilionu korun).