Cement

Cement Zdroj: Profimedia

Bezprecedentní věc v historii: Čína použila za 3 roky více cementu než USA za celé 20. století

Čína produkuje a spotřebovává 60 procent všeho cementu na planetě. Jen obrovská přehrada Tři soutěsky na řece Jang-c´spolykala 16 milionů tun cementu. Podle Billa Gatese, který na svém blogu citoval významného kanadského vědce českého původu Václava Smila, mezi roky 2011 a 2013 použila říše středu 6,6 gigatun cementu. To je více cementu než USA použily za celé 20. století, ve kterém spotřebovaly 4,5 gigatun. Informoval o tom businessinsider.com.

Cement je přitom podle Smila (toho Bill Gates, nejbohatší muž planety, považuje za svého významného a oblíbeného autora) vůbec tím nejdůležitějším materiálem, který kdy člověk vytvořil. Používal se již při stavbě Pantheonu v Římě, v přehradách naší Vltavské kaskády nebo při stavbě vzpomínaných Tří soutěsek.

Použití cementu se totiž také interpretuje jako ekonomický indikátor – kde se spotřebuje hodně cementu, tam je velký růst. A použití 6,6 gigatun cementu v průběhu pouhých 3 let v jedné zemi je podle expertů bezprecedentní událostí, která svědčí o obrovském hospodářském rozmachu Číny.

Navíc význam cementu se podle ekonomů nesmí podceňovat, protože se pořád používá v drtivé většině moderních staveb. Nelze ho tedy ani v moderní době pominout.