Camp Bucca

Camp Bucca Zdroj: Profimedia

Bez USA by Islámský stát nevznikl, jeho jádro vyprodukovala americká věznice Camp Bucca

Novináři Martinu Chulovovi z deníku The Guardian se povedl husarský kousek – měl možnost hovořit s jedním z členů nejvyššího velení Islámského státu, který vystupuje kvůli obavám o svůj život pod jménem Abú Ahmed. Džihádistův pohled na vznik jeho organizace a její vzestup je ale přinejmenším znepokojivý. Tvrdí totiž, že bez USA by Islámský stát nikdy nevznikl.

Základní kameny Islámského státu podle velitele Ahmeda pocházejí z minulých let z amerických věznic v okupovaném Iráku. Tam se mělo vedení islamistů seznámit a naplánovat vznik organizace.

Abú Ahmed byl vězněn v americkém vězení v jižním Iráku nazvaném Camp Bucca v roce 2004. Právě zde potkal současného šéfa džudistů a chalífu Abú Bakra al-Bagdádího. Podle Ahmeda se podařilo Bagdádímu přesvědčit americké velitele věznice, že je mírovým emisarem, zatímco ve skutečnosti spřádal plány na založení Islámského státu.

“Respektovala ho i americká armáda,“ prohlásil Abú Ahmed. „Pokud chtěl vidět jiné lidi v ostatních částech věznice, tak mohl, zatímco ostatní nemohli. Těmito návštěvami začal budovat silnou organizaci a její strategii. Vznik skupiny tak probíhal přímo pod americkým dozorem. Pokud by v Iráku nebylo americké vězení, Islámský stát by nevznikl. Camp Bucca byl jako továrna. Všechny nás stvořila. Stvořila naší ideologii.

“Nikde jinde v Iráku bychom se v takov
é sestavě nemohli sejít, říká Ahmed a prý to téměř znělo, jako kdyby byl Američanům vděčný. “Bylo to vše neskutečně nebezpečné. Ale ve vězení jsme byli v bezpečí a byli jsme pouze několik set metrů od vedení Al-Káidy.”

Podle irácké vlády bylo 17 z 25
členů současného vedení Islámského státu vězněno v amerických věznicích mezi roky 2004 až 2011. Americké káznice tak nesporně hrály při formování dnešní silné teroristické skupiny klíčovou roli.

Celý článek si můžete v originále přečíst zde.