Muiloš Zeman

Muiloš Zeman Zdroj: ČTK

Další demonstrace proti Miloši Zemanovi bude ke Dni lidských práv

Ve středu 10. prosince si svět připomíná Den lidských práv. Večer v 19 hodin se u této příležitosti koná na náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze další demonstrace proti prezidentu Miloši Zemanovi. Obrana lidských práv je totiž podle organizátorů nyní znovu aktuální. Mimochodem – na pražském Škroupově náměstí se před 26 lety konal první komunistickou mocí povolený protest opozice proti režimu a to také v Den lidských práv.

Podle jedné z organizátorek, Nikol Klevcovové, jsou důvody středeční akce tyto: „Spolupořádáme ji proto, že přístup k lidským právům je jedním z hlavních témat, které nám vadí na zahraniční politice prezidenta Miloše Zemana. Lpění na dodržování lidských práv musí být jedním z hlavních pilířů naší zahraniční politiky reprezentované ať už prostřednictvím prezidenta, ministra zahraniční nebo jakéhokoliv poslance či senátora České republiky. Snižování vážnosti tohoto tématu nebo jeho ignorování musí být v demokratické zemi podrobeno kritice s následným vyvozením důsledků. A to zejména díky zkušenostem s režimem před listopadem 1989."

Na pořádání demonstrace se podílejí i další skupiny, které od poloviny listopadu proti prezidentovi veřejně vystupují. Vystoupit by na ní například měla právnička Lenka Marečková, členka Charty 77, která promluví o návrhu odvolání Miloše Zemana.

Seznam řečníků není pořád konečný, bude aktualizován na facebookové stránce této události.