Stefan Löfven

Stefan Löfven Zdroj: Profimedia.cz

Švédští euroskeptici položili po dvou měsících novou vládu. Kvůli rozpočtu a imigraci

Švédský premiér Stefan Löfven, který je ve funkci pouhé dva měsíce, prohrál v parlamentu bitvu o rozpočet na rok 2015 a vyhlásil na březen předčasné volby. Menšinová vláda sociální demokracie a Zelených totiž ztratila podporu euroskeptické strany Švédští demokraté.

Švédští demokraté, kteří jsou třetí nejsilnější stranou v parlamentu a dosud podporovali menšinovou vládu sociální demokracie a hodně levicově naladěných Zelených, se přiklonili na stranu pravicové opozice a při hlasování o rozpočtu nepodpořili návrh kabinetu. Místo toho podpořili návrh opozice, který má celkově nižší objem výdajů a příjmů a má vést k návratu politice rozpočtového přebytku. Odmítli rozdávání, které chtěla dělat vláda.

Menšinová vláda tak vydržela jen dva měsíce a Švédsko zažije předčasné volby, které mělo naposledy v roce 1958 a Löfvenův premiérský mandát je nejkratší od roku 1930.

Švédští demokraté navíc chtějí z předčasných voleb udělat referendum o imigraci. V jejich programu je omezit imigraci až o 90 procent.

Tato skandinávská země je totiž v přepočtu na obyvatele největším příjemcem žadatelů o azyl a podle Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj činí výdaje na sociální dávky pro uprchlíky ve Švédsku 1,5 procenta výdajů státního rozpočtu. Opozici se také nelíbilo, že vláda chtěla zvýšit zdanění vyšších příjmů a navýšit dotace na tvorbu pracovních míst.

Švédští demokraté jsou zastoupeni i v Evropském parlamentu, kde zasedají v euroskeptické frakci „Evropa svobody a přímé demokracie“. Již dříve uvedl v rozhovoru pro reflex.cz jejich poslanec Peter Lundgren: „Problém Švédska spočívá v tom, že máme 9 milionů obyvatel a každý rok přijímáme po Německu nejvíce emigrant v Evropě. Současný prudký příliv imigrantů způsobuje obrovský tlak na celou společnost a na náš sociální systém.

Interview najdete zde.