Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Velmi drahý žert. Lékař za vtip o výbušnině zaplatí dva miliony

Možná, že mu to v tu chvíli ani nepřišlo na mysl. Vlastně určitě. Jinak by totiž šedesátiletý Manuel Alvarado, který letěl z amerického státu Miami, raději držel jazyk za zuby.

Co se vlastně stalo? Téměř 90.000 dolarů (téměř dva miliony korun) jako náhradu škody zaplatí americkým úřadům venezuelský lékař, jehož žertovné tvrzení při nástupu do letadla v Miami, že veze trhaviny, vedlo k evakuaci části letiště. Uvedla to dnes agentura AFP.

Šedesátiletý Manuel Alvarado koncem října krátce před nástupem do letadla na cestu ze Spojených států do Kolumbie řekl zástupci letecké společnosti Avianca, že přepravuje výbušniny. Stalo se tak při rutinním pohovoru, k němuž lékaře vyzval pracovník kolumbijské společnosti. Přestože ihned poté Alvarado zdůrazňoval, že jen žertoval, byl zatčen a bezpečnostní síly evakuovaly a prohledaly prostory spojené s odbavení jeho letu. Hrozil mu soud pro falešnou hrozbu teroristickým útokem a zločinné jednání. Prokuratura od těchto obvinění nakonec upustila výměnou za jeho závazek, že zaplatí úřadům škody spojené s planým poplachem ve výši 89.172 dolarů.

„Hluboce lituje toho, co udělal. Neměl v žádném případě v úmyslu někoho vystrašit. Udělal něco, co se ukázalo být největší chybou jeho života,“ řekl lékařův advokát. Od pumových atentátů pomocí unesených linkových letadel proti cílům ve Spojených státech 11. září 2001 mohou soudy veškeré hrozby pumovými atentáty velmi přísně trestat.