Česká pošta

Česká pošta Zdroj: Profimedia

Česká pošta by ráda vlastní banku. Měli bychom ji spíš zprivatizovat

Ministr vnitra Milan Chovanec v dubnu nadhodil, že by pošta mohla mít svou banku. Nyní už tuto možnost Česká pošta vážně zvažuje. V roce 2017 jí vyprší České poště smlouva s ČSOB, na základě které na pobočkách pošty nabízí bankovní služby pod značkou Poštovní spořitelna. Nová státní banka je ale nesmysl a poštu bychom spíš měli prodat soukromníkům.

Na základě smlouvy s ČSOB nabízí pracovníci pošty na pobočkách bankovní produkty pod značkou Poštovní spořitelna. Česká pošta z toho má příjem 1,5 miliardy korun ročně, což zhruba odpovídá ztrátě pošty z hlavních služeb.

Nový zákon sice zrušil od ledna 2013 poslední monopol pošty na doručování dopisů do 50 gramů, ale v praxi monopol přetrvává. Jak uvádí ředitel firmy Mediaservis, která nabízí konkurenční doručovací služby, „Česká pošta zneužívá dominantního postavení.“ Navíc má oproti konkurenci výhodu v podobě osvobození od daně z přidané hodnoty. Firmy si stěžují i na fond, do kterého musí České poště přispívat podle zákona na její ztráty.

Nový ředitel České pošty Martin Elkán počítá s možností, že by po roce 2017 Česká pošta místo smlouvy s ČSOB měla svojí vlastní banku. Na trhu by tak začala působit nová státní banka. Mohlo by se ale snadno stát, že nešvary a ztrátovost, které provázejí Českou poštu, by provázely i tento finanční ústav.

Ekonom Lukáš Kovanda z finanční skupiny Roklen k tomu uvádí: „Česká pošta by podle mě neměla disponovat vlastní bankou. Pošta je ve státním vlastnictví a je to moloch. Molochem by patrně byla i banka poštou ovládaná. Byla by to tedy nakonec dodatečná zátěž pro státní rozpočet. Od stavu, kdy pošta drží svojí vlastní banku, se navíc v zahraničí upouští, alespoň v sousedních zemích. V Rakousku tamní pošta prodala poštovní banku v roce 2005 bance BAWAG, která je dnes v rukou soukromého kapitálu, americké private equity firmy Cerberus Capital Management. Zrovna tak německá pošta se v uplynulých letech postupně zbavila majority ve své poštovní bance, kterou nyní ovládá Deutsche Bank.“

Státní podniky prostě nefungují. Ztrátové jsou České dráhy, České aerolinie i státní pojišťovna EGAP. Státní firmy často nefungují, protože nemají konkrétního majitele, kterému by šlo o zisk, a hlídal by si svou investici. Když něco vlastní stát, rozhodují o penězích úředníci a politici, kteří chtějí získat výhody pro sebe a tak s majetkem nejednají jako se svým.

Česká pošta by se proto neměla pouštět do zakládání nové banky. Měla by naopak přijít o monopol, který si fakticky udržuje. Na trhu se najde řada společností, které dokážou doručovat zásilky levněji a lépe.