T - Mobile, O2 a Vodafone přiznali, že jednají o sdílení sítí.

T - Mobile, O2 a Vodafone přiznali, že jednají o sdílení sítí. Zdroj: profimedia.cz

Mobilní operátoři potvrdili, že spolu jednají o sdílení sítí

Mobilní operátoři T-Mobile, O2 a Vodafone společně potvrdili, že diskutují o možném sdílení a konsolidaci mobilních sítí GSM, 3G a LTE. Analýzu možného obchodního modelu sdílení a konsolidace mobilních sítí provede externí poradce. Firmy to uvedly v dnešní tiskové zprávě. Sdílení infrastruktury má přinést snížení nákladů. 

Po analýze se každý z operátorů rozhodne, zda bude v projektu pokračovat. Teprve potom by mohla být zahájená obchodní jednání k dosažení dohody o finančních a právních podmínkách modelu společné spolupráce. Po dobu analýzy budou operátoři pokračovat ve svých dříve naplánovaných aktivitách v oblasti rozvoje sítí.

Na základě dříve uzavřené dohody budují společně mobilní sítě O2 a T-Mobile. Vodafone to označil za diskriminaci a stěžoval si u ÚOHS. Dohodu o sdílení vysílačů pro LTE uzavřely firmy O2 s T-Mobilem začátkem května. Již loni se dohodly na sdílení sítí GSM a 3G. Telefónica přitom loni v létě jednala o sdílení právě s Vodafonem, nakonec ale dohoda padla, stejně jako předchozí jednání s T-Mobilem.

Sdílení infrastruktury má operátorům snížit náklady. Náklady na sítě LTE by se včetně plateb za licence mohly vyšplhat na 30 až 40 miliard korun. Sdílení podporuje i Český telekomunikační úřad, protože v úspoře nákladů vidí benefity pro zákazníky.

Sdílení sítí čtvrté generace mezi O2 a T-Mobilem se týká celého území ČR mimo Prahy a Brna. O2 bude zodpovědné za správu a provoz ve východní části území a T-Mobile na západě. Do konce roku chtějí všichni tři operátoři pokrývat rychlým internetem přes 90 procent populace.