Barack Obama

Barack Obama Zdroj: Profimedia.cz

Obama bude zachraňovat studenty. Po hypotékách ničí Ameriku studentské půjčky

Je to vlastně stejný princip – na počátku je ušlechtilá snaha pomoci něčemu dobrému, na konci katastrofa. Stejně jako úvěry na vlastní bydlení pro nejchudší Američany bez pořádného příjmu i studentské půjčky pro všechny masívně podpořil stát. Výsledek je děsivý.

Za loňský rok vzrostl celkový dluh na hypotékách v USA o 16 miliard dolarů. Celkový dluh na studentských půjčkách o 114 miliard!!! Celkově se studentské úvěry vyšplhaly na více než bilión dolarů, a staly se tak druhým největším typem dluhů právě po hypotékách.

Stejně jako hypoteční bublinu i bublinu u studentských úvěrů zavinil stát jejich masívní podporou kombinovanou s extrémně nízkými úrokovými sazbami, jež v současné době drží americká centrální banka Fed. Tím, jak do nemovitostí a do vysokého školství připlouvaly bilióny, resp. stovky miliard dolarů jaksi navíc, rostly pod uměle zvýšenou poptávkou i ceny nemovitostí a školného. Jenže přemrštěné dluhy v obojím případě došly k okamžiku, kdy je velké množství lidí neumí splácet. Studenti odkládají zakládání rodiny, neutrácejí.

Studentské půjčky ovšem nesplácejí jen studenti, ale i jejich rodiče. A dlouho. Lidé starší 60 let dluží na studentských půjčkách přibližně 40 miliard dolarů.

Dalším výsledkem je, že před dvěma lety poprvé v historii bylo ve Spojených státech bez zaměstnání více osob s nějakým typem vysokoškolského titulu než bez něj.

Obamova vláda tak zavedla různé podpory předluženým studentům. Nejvýraznější z nich je zřejmě to, že některým z nich umožňuje zastropovat splátky dluhu na maximálně 10 procent z jejich platu. Právě tuto možnost teď Obama plánuje rozšířit pro dalších zhruba pět miliónů lidí.

Má to ale smysl?

Jistě, konkrétním studentům, či spíše absolventům, to pomůže. Jenže pokud si dobromyslní politikové a centrální bankéři neuvědomí, že uměle nízké úrokové sazby a nepřirozené pumpování peněz budou vytvářet pořád tytéž problémy dokola, nikdy ze série krizí nevybředneme.

Sledujte Miroslava Cvrčka na Twitteru