Petr Zelenka

Petr Zelenka Zdroj: ČTK

Proces s heparinovým vrahem se může opět otevřít. Není jisté, že zabíjel

Takzvaný „heparinový vrah“ Petr Zelenka odsouzen na doživotí za to, že pacientům v havlíčkobrodské nemocnici podával preparát na ředění krve a sedm z nich zemřelo. Zdá se však, že důkazy Zelenkovy viny jsou jen nepřímé a objevují se volání po obnovení procesu.

Případem Petra Zelenky se zabývá server IDnes a Mladá fronta dnes. Petru Zelenkovi je dnes 37 let, podmínečné propuštění smí požádat soud ve svých jednašedesáti letech. Jinak byl odsouzen na doživotí. Proč chtěl vraždit, není dodnes jasné.Tehdy jim podal lék heparin, lék na "ředění krve".

Teď je možné, že se proces po osmi letech může znovu otevřít. Mf Dnes sehnala svědectví lidí, kteří Zelenku znají. „Nikdo netvrdí, že je nevinný. Poškozoval lidi, to je jasné. Ale kdo si troufne říct, že opravdu vraždil? Vždyť znalci před soudem řekli, že když se píchne heparin u operace, tak žádná další dávka to, co už jednou krvácí, víc nerozkrvácí,“ říká duchovní Petr Kobiela, který za Petrem Zelenkou jezdí do vězení. Podle duchovního by stálo za to otevřít kauzu a důkazy opět prozkoumat. „Vždyť tehdy i soudce veřejně přiznal, že jej ovlivňuje mediální tlak, a šel po soudu s kytkou za žalobkyní a gratuloval jí. A soudní znalci nedokázali jasně říct, jestli ta úmrtí pacientů souvisí s jejich už tak vážným stavem, nebo jsou bezprostředním důsledkem píchnutí heparinu,“ dodává Kobiela.

Nikdo mu prý neprokázal vinu za úmrtí

Totéž tvrdí i jeho advokát. „Na ARO leží lidé, kteří jsou na pokraji smrti. I bez zásahu zvenčí. Nikdy nikdo ale nedokázal, že všechna ta úmrtí byla kvůli němu. Ani v jednom případě - a to se v každém vyjadřoval zvlášť jeden hematolog - se přímá souvislost neprokázala, říká advokát Jan Herout.“ Podle něj neměl být obviněn z vražd.

Zajímavé je, že kromě blízkých si to podle deníku Mf Ddnes myslí i tehdejší ředitel havlíčkobrodské nemocnice Josef Pejchl. „Zelenka je podle mě ohledně vražd nevinný. Neměli jsme proti němu jediný přímý důkaz. On byl hráč, chtěl vzrušení, pacientům škodil. Ale nevraždil.“ „Heparin z krve mizí za několik hodin. Jeho poločas rozpadu je hodina. Nelze s tím dávat do souvislosti úmrtí, která nastala v řádu dnů,“ říká. Bývalý ředitel je v kauze samozřejmě také zainteresován, protože byl odvolán krajem kvůli tomu, že na případ v nemocnici nepřišli dřív.

Pokud by byl Zelenkův případ otevřen a ukázalo by se, že byl odsouzen za to, co ve skutečnosti nespáchal (byť asi spáchat chtěl) byla by to samozřejmě justiční senzace prvního řádu. Asi tak na úrovní osvobození Jiřího Kájínka.