TOMIO A PLYŠÁCI. Před svým vstupem do politiky proslul Tomio Okamura zejména jako spolumajitel cestovní kanceláře, která organizovala zájezdy plyšáků do Prahy. Nápad se nepovedl a firma zkrachovala. Škoda. Kdyby s ním Okamura uspěl, třeba bychom od něj dnes měli pokoj.

TOMIO A PLYŠÁCI. Před svým vstupem do politiky proslul Tomio Okamura zejména jako spolumajitel cestovní kanceláře, která organizovala zájezdy plyšáků do Prahy. Nápad se nepovedl a firma zkrachovala. Škoda. Kdyby s ním Okamura uspěl, třeba bychom od něj dnes měli pokoj. Zdroj: Jan Ignác Říha / ČTK

Okamura je fašista, napsala Paroubková. Advokátka Samková se zlobí a požaduje „zásah“

Vždy, když se hádají významné dámy české společnosti, tak to stojí za to. Teď se dostaly do sporu manželka expremiéra Petra Paroubková a advokátka Klára Samková, která bude kandidovat jako lídr kandidátky Tomia Úsvitu Okamury do eurovoleb v květnu.

Petra Paroubková napsala na web vasevec.cz 25. ledna krátký text, který nazvala „Fašizoidní Okamura“ a servítky si nebrala. Citujeme doslova:

„Nikdy bych si nemyslela, že se budu někdy vyjadřovat k nesmyslnému a obsahově prázdnému produktu populismu jménem Tomio Okamura. I teď si tento oxymóron – fašizoidní český nacionalista s typicky českým vzhledem s téměř árijskými rysy (a zároveň poloviční Japonec v jedné osobě) nezaslouží víc než pár řádků. Lídrem Úsvitu, kterého název Okamura musel čerpat z řeckého fašistického hnutí Zlatý úsvit, se pro volby do Evropského parlamentu stala Klára Samková. Je to pro mne ohromné překvapení. Upřímně nechápu spojení této mimořádně úspěšné ženy, které si velice vážím pro její profesní i etnické a ženské postoje, s povrchním žvanilem s fašistickými postoji. Doufám, že paní Samková své spojení s rasistickým napůl Japoncem zváží. Jinak její kredit v očích nejen odborné veřejnosti utrpí velkou ránu.“

Klára Samková, kterou „vyprudí“ cokoli, třeba malá poznámka na Facebooku, samozřejmě reagovala neméně ostře. Citujeme doslova (neb to stojí za to), její dnešní slova:

Vážená paní Paroubková,

obracím se na Vás jako právní zástupkyně pana Tomio Okamury ve věci Vašeho blogu na http://www.vasevec.cz/ s názvem Petra Paroubková: Fašizoidní Okamura ze dne 25. 1. 2014. V tomto textu je můj klient Vámi označován jako „fašizoidní český nacionalista“ a „rasistický napůl Japonec“. Stejný text doposud visí na Vaší FB stránce. Dovoluji si Vás tímto upozornit, že, ačkoli máte bezpochyby právo na svůj názor a jeho svobodné vyjádření, takováto kritika z Vaší strany již přesahuje meze přípustnosti a ústavní ochrany. Můj klient si je vědom faktu, že jako osoba veřejného zájmu a politik musí snášet vyšší míru kritiky, včetně té negativní až vyhrocené, nicméně ani on není povinen snášet kritiku excesivní a bez věcného základu, jako je ta Vaše. Můj klient ví, že Váš manžel pan Paroubek kandiduje ve volbách do Evropského parlamentu stejně jako hnutí ÚSVIT a že Vaše vyjádření je tak pravděpodobně výrazem konkurenčního boje a snahy poškodit konkurenty Vašeho manžela. Nicméně, pan Tomio Okamura i všichni kandidáti hnutí ÚSVIT by rádi udrželi předvolební boj v mezích zdravé rivality a slušné a konstruktivní vzájemné debaty a kritiky. Pan Okamura nemíní přistoupit na takovou úroveň vyjadřování, kterou jste ve svém výše zmíněném textu nastolila, tím spíše ve vztahu k dámě, neboť se domnívá, že by se tak předvolební boj posunul do dimenzí vesnického masopustu, což, předpokládám, není ani Váš zájem. Z tohoto důvodu si Vás dovoluji požádat, abyste nadepsaný text odstranila ze svého blogu a napříště se pokusila argumentovat věcně, bez vyhrocených emocí a bez přebírání klišé, které o panu Okamurovi kolují médii. I o Vašem manželovi, ba i o Vás kolovaly po veřejném prostoru velmi nepěkné zprávy, z nichž zcela určitě byly mnohé velmi vzdáleny pravdě. Nevím proto, proč se nyní dopouštíte podobného jednání. Ráda bych zdůraznila, že můj klient Vám nechce oplácet stejnou mincí, protože je přesvědčen, že takové jednání by bylo vůči Vám jako ženě nedůstojné a krajně nevhodné. Zároveň však nechce být trpnou obětí Vašeho jednání. Proto Vás velmi prosí o realizaci kroků, které naznačuji výše tak, aby vaše vzájemné vztahy mohly zůstat na úrovni politických rivalů, avšak bez osobních invektiv.

Děkuji za pochopení a zůstávám s úctou,

JUDr. Klára A. Samková, Ph. D.
advokátka v plné moci za pana Tomio Okamuru

Komentář není ani k jednomu textu potřeba.