Padang

Padang Zdroj: Tomáš Adamec / ZOO Praha

V pražské zoo uhynul chovný vzácný orangutan Padang

V pražské zoo v neděli ráno uhynul orangutan Padang, měl problémy s trávením. Patnáctiletému orangutanímu samci nepomohla ani sobotní operace, kterou provedl tým lékařů.

Na svém facebookovém profilu o tom informoval ředitel zoo Miroslav Bobek. Podle něj byla operace orangutana nezbytná. Při ní byla nalezena a odstraněna příčina Padangových obtíží – srůst v břiše, který zaškrtil část tlustého střeva.

„Bohužel, po půlnoci Padang zkolaboval. Chovatelé a veterinář, kteří u něj drželi službu, jej masáží srdce ještě udrželi při životě a zajistili jeho převoz na veterinární JIP,“ uvedl Bobek. Dodal, že navzdory mnohahodinovému úsilí se nepodařilo Padanga udržet při životě. Oživovací pokusy skončily po 04:00.

Orangutan sumaterský je jedním z nejohroženějších lidoopů planety. V porovnání s jejich bornejskými příbuznými jsou sumaterští orangutani štíhlejší a mají protáhlejší tváře, delší srst, která má světlejší oranžový odstín. V přírodě se orangutani dožívají 30 až 45 let, v zajetí až 60 let. Zoo Praha chová orangutany sumaterské od roku 1961.

V přírodě žije už jen zhruba 7300 orangutanů sumaterských a jejich stavy dramaticky klesají kvůli ztrátě přirozeného prostředí i nelegálnímu lovu.