Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Profimedia.cz

Babiš se diví, proč máme víza s arabskými zeměmi

Vůdce hnutí ANO Andrej Babiš při představování svých ekonomických poradců prohlásil, že je jeho cílem vést naši zemi jiným směrem, než byla vedena doposud. Zároveň také prohlásil, že nechápe, proč má Česká republika vízovou povinnost s arabskými zeměmi, a to v souvislosti se snahou přivést do Čech zahraniční investory.

"Naše hnutí chce spolupracovat s experty, kteří jsou nezávislí, mají své profese, dělají to nezištně a zadarmo a záleží jim na tom, abychom naši zemi začali řídit jiným směrem," řekl Babiš. Kromě jeho údivu nad vízovými povinnostmi s arabskými zeměmi považuje Andrej Babiš za důležitou také „potravinovou soběstačnost“.

Pokud Andrej Babiš nechápe smysl vízové povinnosti s arabskými zeměmi, je to více než znepokojivé. Jakmile by Česká republika víza s arabskými zeměmi zrušila, mohlo by dojít k tomu, co se již děje v západní Evropě. Vznikající arabské enklávy České republiky by mohly být přiživeny proudem lidí – pocházejících přirozeně především z velmi chudých arabských zemí. Vždyť Francie či Itálie již samy pociťují, kam masová imigrace ze zemí třetího světa mnohdy vede.

„Potravinová soběstačnost“ je Babišův zájem

Česko-arabské nápisy v Teplicích či Karviné jsou toho již jasnou ukázkou. Babišova slova o tom, že arabský svět má mnoho peněz a právě ony peníze by se měly takto přilákat k nám, jen dokreslují jeho smýšlení. I sám Babiš je znám svými sympatiemi k islámskému stylu života, ale jen se tím radši veřejně moc nechlubí.

Babišovo zdůrazňování „potravinové soběstačnosti“ sice naopak může přinést podporu některých občanů a politiků, nicméně tu zřejmě jde opět hlavně o osobní zájem Babiše a na něj napojených firem. Formou dotací totiž tyto firmy získávají z našich daní na zemědělství několik miliard korun. Na tento fakt poukazuje šéf strany Svobodných občanů Petr Mach, který napsal: „Nejenže pan Babiš vydělává na tom, že musíme platit drahou naftu, současně je největším příjemcem dotací v České republice. Pan Andrej Babiš farmaří na 67 tisících hektarech polí, na něž pobírá štědré dotace z kapes daňových poplatníků. Na svých dotovaných polích pěstuje řepku, ze které se povinně musí vyrábět 6 procent nafty v České republice. Firmy, jejichž je pan Babiš stoprocentním vlastníkem, na svoji činnost obdržely dotace převyšující 3 miliardy korun.“

V situaci, kdy Andrej Babiš zajistil lobbováním pro své firmy před volbami obrovský byznys, kdy se do nafty povinně přimíchává řepkový olej a světe div se - největší výrobce řepkového oleje patří samotnému Babišovi, je tedy třeba být ostražitými k jeho názorům na nesmyslnost vízové povinnosti s Araby či „potravinové soběstačnosti“.

Ekonomicky řečeno: vůdce hnutí ANO Andrej Babiš vydělává formou „pumpování“ dotací ze státního rozpočtu, neboli z našich kapes. Chtěl by zřejmě navíc zrušit i vízovou povinnost s arabským světem a „prodat“ tak Českou republiku tamním investorům.

Miliardy už má

Možná už vidíte, proč hnutí ANO nemá problém s propagací boje proti korupci. Vždyť Andrej Babiš získává z našeho státního rozpočtu miliardy, a díky jím plánované státní podpoře „potravinové soběstačnosti“ ještě další miliardy nejspíše získá. Pravda, v jeho podání se nejedná o korupci nezákonnou, nýbrž o její „legální“ formu.  

Možná si někteří dobře vzpomínají na nedávné volební billboardy hnutí ANO hlásající heslo „aby se za nás děti nestyděly“. Jak se našim dětem bude žít v soukromé firmě Andreje Babiše jménem Česká republika, kterou mu přenechali nejen voliči, ale dnes i naši politici? Nebudou se stydět, že naše generace „prodala“ stát Babišovi a ten jej následně postoupil arabským investorům? Jak by se tito investoři chovali k našim občanům, přihlédneme-li k tomu, že jsou jejich země plné lidskoprávních zločinů, korupce a neúcty k člověku jakožto jedinci?

I ve firmách vlastněných Andrejem Babišem se k mnoha zaměstnancům chovají spíše jako k novodobým nevolníkům, než jako k lidem. Čistě hypoteticky tak může dojít k době, kdy se namísto dřívějších májových průvodů ulicemi ponese pokřik BABIŠ AKBAR a na hranicích návštěvníci spatří uvítací cedule „Česká republika - darováno Andreji Babišovi & arabským investorům“.