Škoda Octavia

Škoda Octavia Zdroj: Archív Auto.cz

Slabá koruna už zdražila škodovky

Automobilka Škoda Auto kvůli oslabení koruny plošně zdražuje. Velkou část dílů totiž firma nakupuje za eura. Nejvíce se opatření dotkne nové Octavie RS, zdraží o 10 000 korun.

Zdraží nejen Octavie, lidé zaplatí více i za fabie, roomstery nebo superby. Základní provedení Octavie RS nyní začíná na 629 900 korunách. "U Octavie RS ale zdražení souvisí spíše s obrovskou poptávkou zákazníků. Vytvořily se velké čekací lhůty, takže nám nezbylo nic jiného než reagovat zvýšením ceny," řekl serveru iHned.cz mluvčí automobilky Vítězslav Pelc.

Superb zdražil o 5000 korun, začíná na ceně 574 900 korun. Malou Škodu Citigo nyní lidé pořídí od 183 900 Kč, zdražila tedy o dva tisíce korun. O jeden až dva tisíce se pak zvedla cena většiny verzí modelů Fabia a Roomster. Zdražily i některé prvky příplatkové výbavy. Například metalíza na fabii stojí 10 900 korun, je tedy dražší o 800 Kč.

Centrální banka zahájila intervence ve čtvrtek 7. listopadu s cílem oslabit korunu. Uvedla, že kurz chce držet poblíž hranice 27 korun za euro. Hlavní přínos intervencí vidí ČNB v udržení a tvorbě nových pracovních míst a zabránění ztrátám u hrubého domácího produktu, které by byly větší v případě deflace. Krok kritizovala řada ekonomů, podnikatelů, prezident Miloš Zeman i jeho předchůdce Václav Klaus. Ti oba mimo jiné uvedli, že deflace české ekonomice nehrozí. Zásah ČNB naopak podpořil premiér v demisi Jiří Rusnok.