saola

saola Zdroj: archiv

Unikát: Svatý grál přírodovědců, saola, byl konečně vyfocen živý

Jedno z vůbec nejohroženějších zvířat planety, saola, která je podobná antilopám, byla po desetileté snaze přírodovědců konečně vyfocena. Stalo se tak ve Vietnamu. Odborníci je to považují za zcela unikátní.

Sudokopytník saola (latinsky Pseudoryx) byl vyfocen v září přístrojem Světového fondu na ochranu přírody. „Když náš tým poprvé viděl tyto snímky, nemohli jsme uvěřit vlastním očím. Saola je svatý grál pro všechny přírodovědce i ochránce přírody. Způsobilo to velký rozruch,“ popsal fotky Van Ngoc Thinh, ředitel vietnamské pobočky fondu. „Je to dech beroucí objev, který nám dává naději na záchranu tohoto kriticky ohroženého druhu,“ dodal.

Toto vzácné zvíře se vyskytuje pouze na poměrně malém území v Annamitském pohoří na rozhraní Vietnamu a Laosu. Žije skrytě v džungli a bylo podrobněji popsáno až v roce 1992 podle kosterních pozůstatků a kůží. Chytit se je ještě žádnému vědci nepodařilo, fotografií existuje jen několik a nežije ani v žádné zoo na celém světě. Na konci srpna 2010 z Laosu oznámili, že vesničané jednu saolu, samce, polapili a přivedli do vesnice, kde za několik dnů zvíře uhynulo. Dokázali ho pouze vyfotografovat. Jeho tělo pak dostali vědci ke zkoumání. Saola se podobá antilopám, je vysoká kolem 85 centimetrů a váží sto kilo. Má mírně zahnuté rohy, dlouhé 35 až 50 centimetrů.

saolasaola|profimedia.cz