Jednatelé Žateckého pivovaru Tomáš Lejsek a Martin Kec.

Jednatelé Žateckého pivovaru Tomáš Lejsek a Martin Kec. Zdroj: Reflex - Pavel Hofman

Jednatelé Žateckého pivovaru Tomáš Lejsek a Martin Kec.
Bezlepkové pivo Celia je zvláštní zejména tím, že jej mohou pít i ti, kteří trpí celiakií, což je onemocnění, které je provázeno projevy vyvolané nesnášenlivosti lepku.
2
Fotogalerie

Rarita na českém trhu: bezlepkové pivo

Když se něco jmenuje pivo, nemusí to vždy chutnat jako pivo. Tedy jako typický český ležák, k němuž patří hustá pěna, zlatavá barva a pořádný říz. Problémy nastávají zejména u různých pivních „specialů“. Žatecký pivovar ale přišel s novinkou, která chutná jako pivo a přitom je určena některým nemocným lidem.

Bezlepkové pivo Celia je zvláštní zejména tím, že jej mohou pít i ti, kteří trpí celiakií, což je onemocnění, které je provázeno projevy vyvolané nesnášenlivosti lepku. Zatím jediným lékem na tuto chorobu je doživotní bezlepková dieta. Jenže to znamená, že celiak musí ze svého jídelníčku vyřadit potraviny, které obsahují pšenici, ječmen, žito a oves. „To samozřejmě znamenalo, že nesměl pít ani pivo. To se nám ale podařilo změnit a přitom zachovat tradiční vlastnosti českého piva,“ říkají jednatelé Žateckého pivovaru Tomáš Lejsek a Martin Kec.

Přestože bezlepkové pivo není vyráběno poprvé, tak některé předešlé pokusy nebyly úspěšné, protože zákazníci nepřišli na chuť něčemu, co nesplňovalo přísná kritéria, pokud jde o chuť a další potřebné vlastnosti. K výrobě bezlepkového piva přispěl i výzkum a prosazení unikátního patentu.

Jak bude vše fungovat, už musí říci nemocní trpící celiakií.