Roman Jurečko

Roman Jurečko Zdroj: Profimedia.cz

Jiří Pospíšil odchází a s ním i kmotr Jurečko. Na jak dlouho?

Když premiér Petr Nečas nečekaně odvolal oblíbeného ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila, stal se z toho okamžitě kýč boje dobra proti zlu. Ironie je, že právě Pospíšil je politickým dítětem plzeňského kmotra Romana Jurečka.

Právě Jurečka sebralo odvolání „jeho“ jediného vládního ministra a prodloužené ruky do nejvyšší exekutivy natolik, že popřel vlastní zlaté pravidlo vždy mlčet a promluvil v televizi.

 

Nebyla to hezká podívaná. Jurečko, někdejší číšník a málem doktor práv z Plzně, je stejně bídný řečník jako ostatní slavní někdejší číšníci, viz třeba Roman Janoušek, jenž zásadně mluví namol. Navíc hovoří podivnou fi stulí, jež jako by nepasovala k jeho kmotrovské tváři.

 

ROMAN VÁM ZAVOLÁ

„Přijde mi, že jsem zatím nenašel člověka, kterého by to (premiérovo) ploché vysvětlení uspokojilo. Je spousta otazníků, na něž budeme chtít slyšet odpovědi,“ zamyslel se v ČT Jurečko. A s ním se zřejmě zamýšlel i Pospíšil: ten pro změnu o tom, jak je vlastně rád, že padl, protože si odpočine od politiky.

 

Pak Jurečko zvedl telefon, obvo lal krajskou radu ODS a vše bylo jinak. Z Pospíšila byl najednou kandidát ODS na plzeňského hejtmana v podzimních krajských volbách. „Podpora ze strany mých spolustraníků, ta spontánní podpora, je natolik významným a výrazným signálem, že jsem se již dnes rozhodl, že jsem připraven usilovat o pozici lídra kandidátky ODS pro krajské volby,“ řekl Pospíšil.

 

Jeho spontánní podpora potěšila i Marcelu Krejsovou, dosavadní kandidátku na plzeňskou hejtmanku. „Takto sestavená kandidátka má velkou šanci na úspěch. Není mi to líto, přišlo mi, že je to úžasný nápad, a mám velkou radost,“ komentovala své možné nahrazení Pospíšilem. Jak úžasné je být dvojkou!

 

Nečasovi samozřejmě nelze vytknout, že by na Pospíšilově náhlém odvolání něco nezpackal. Už na tiskovku, kde vše oznámil, přišel s ustrašeným výrazem člověka, jenž nevěří ani vlastním lžím. Důvod zvyšování rozpočtu justice, jímž se měl ministr provinit, působil stejně věrohodně, jako když vám Miroslav Kalousek koupí padák.

 

 

Pospíšil ve skutečnosti žádný mučedník není. Ironií je i on politikem kmotrů, proti nimž lidé právě kvůli jeho odvolání protestovali. Navíc je celkem vzdělaný, sečtělý a noblesní, má rád víno a sbírá umění. A také za sebou netáhne žádné korupční kauzy.

 

Takže nikoho ani nenapadne, že se s Jurečkem rekreovali v Toskánsku jen kousek od Monte Argentaria, když se tam sjely politické a lobbistické špičky. Nebo že Rampulu jmenoval právě Pospíšil, to ještě za premiérování Mirka Topolánka. Ostatně i ten ho chtěl několikrát odvolat – stejně jako Nečas pro neloajalitu. Anebo že nový občanský zákoník není úplně tak jeho práce, on mu spíš mediálně pouze propůjčil své jméno.

 

Dělají to dobře, jen úpí demokracie, říká se o tandemu Pospíšil – Jurečko v plzeňské ODS. Právě oni dva zde o všem rozhodují, co si mezi sebou domluví, to platí. Což ukazuje i rychlost, s jakou Jurečko udělal Pospíšila hejtmanským kandidátem; prostě obvolal pár lidí a za hodinu už jeho mladý kůň od politiky neodpočíval. A médiím to sdělil se stejně kamennou tváří a mumlavým hlasem dospělého dítěte, jakým jen chvíli předtím oznamoval opak. Nějak tak vypadá tolik obdivovaná akční demokracie s čínskými prvky.

 

ZJEMNĚLÉ ZPŮSOBY

Přitom Pospíšil s Jurečkem nemůžou být víc jiní: místopředseda ODS je inteligentní, ambiciózní a rafi novaný manipulátor. Mladý snob, jehož zjemnělé způsoby platí především na starší ženy; Jurečko je číšník se smyslem pro kupecké počty, co od města kdysi dostal výhodné pronájmy a dnes si užívá politický vliv. Když má promluvit na krajských sněmech ODS, začne vždy tím, že radši moc nepromluví, protože to neumí.

 

Na Prahu má Pospíšila, jenž miluje luxus a servis. Ten do ODS kdysi přivedl i několik svých kamarádů z Mladých konzervativců, které v Plzni zakládal. Jurečko přivedl touhu zbohatnout a zákulisně vládnout. Spolu pak vytvořili hlasovací partajní mašinérii, takže diskuse není potřeba. Jurečko domlouvá na kongresech hlasy pro sebe a své lidi, Pospíšil vše přikrývá svým jménem. Dva mušketýři, řekl by někdo literárnější než já.

 

Odvoláním Pospíšila si Nečas stvořil dalšího úhlavního nepřítele. Ani ne čtyřicetiletý místopředseda ODS stabilně patří k nejpopulárnějším politikům strany, a nyní je z něj navíc i svatý. Nebo něco na ten způsob. Koncem roku by se mohl Nečasovi na volebním kongresu ODS odvděčit tím, znějí hlasy, že převezme ODS. Nedomluvil by mu to nikdo jiný než Jurečko.