Takto možná bude vypadat podzemní park

Takto možná bude vypadat podzemní park Zdroj: delanceyunderground.org

Takto vypadá budoucí park dnes
Park bude mít kolem 5500 metrů čtverečných
Díky inovativní technologii se pod zem dostane přírodní světlo
Takto možná bude vypadat podzemní park
Takto možná bude vypadat podzemní park
7
Fotogalerie

V New Yorku možná vznikne unikátní podzemní park. Podívejte se

Problém: málo zeleně. Řešení: podzemní park s přírodním světlem opravdovou zelení. Je to šílené? V New Yorku se toho možná dočkáme..

 

Architekt James Ramsey je velký patriot. Oblasti Lower East Side v Manhattanu vytýká snad jen jedinou věc: je zde málo zeleně. Jednoho dne si uvědomil, že je tu přitom výborný prostor, který by se dal pro park využít. Drobná obtíž: je pod zemí.

 

V srdci čtvrti bývalo na začátku dvacátého století nádraží. Dnes po něm zbylo zhruba 5600 metrů čtverečných podzemních prostor. S kolegou Danem Baraschem se dohodli, že vytvoří první podzemní park.

 

Park má mít opravdovou zeleň. Díky speciálnímu systému bude pod zem putovat denní světlo. Nad zemí naopak zůstane UV záření, takže tvůrci tvrdí, že ochranné krémy můžete nechat doma.

 

Podzemní park samozřejmě není levná hračka. Proto se tvůrci obrátili na veřejnost. Na službě Kickstarter sbírají peníze, aby mohli vytvořit funkční demo své technologie. Díky tomu budou moci přesvědčit úřady a sponzory, aby projekt zaplatili. Zatím získali 41.326 z potřebných 100.000 dolarů.

 

Prohlédněte si fotogalerii:

 

 

Video prezentace (v angličtině):