Tohle autonomní auto zvládne řídit i pes!

Tohle autonomní auto zvládne řídit i pes! Zdroj: Tesla

Autonomní automobil nepotřebuje řidiče
Autonomní automobil od Fordu
Stěžejním pro autonomní pohyb je lidar v předním nárazníku
A tohle je realita. Alespoň v automobilce Tesla
5
Fotogalerie

Kaliforňané napadají autonomní vozidla bez řidičů. Přibývá i napadení dalších robotů

Autonomní vozidla už mohou v Kalifornii směle brázdit silnice, i když musí být za volantem stále přítomen lidský řidič. A protože všechny firmy provozující autonomní vozidla musí vykazovat veškeré nehody, objevila se v databázi dma.ca.gov i řada nových, které možná ukazují na nový trend.

Jak informoval web The Guardian, dvě ze šesti nehod autonomních vozů způsobil člověk bez automobilu (v terminologii dopravy tedy chodec), který se cíleně srazil s autonomním vozem. Autonomní automobily zaznamenávají nehod jen velmi málo, proto je i statistický vzorek zatím docela malý, přesto poměrné množství záměrně způsobených nehod budí pozornost.

Video placeholde
General Motors má samořízené auto bez volantu a pedálů, chce ho začít prodávat už v roce 2019 • Živě.cz

Jako nejnovější případ uvádí analýza incident z 10. ledna, kdy autonomní vozidlo (GM Cruise) stálo a čekalo na chodce, který přecházel vozovku. Tento člověk na autonomní vozidlo řval, bránil mu v dalším pohybu a posléze si na něj dokonce lehl. Zabránil tak další jízdě a mírně poškodil světlo.

Další případ měl na svědomí taxikář, který autonomní vozidlo zahlédl, vystoupil ze svého automobilu a do předního okna autonomního vozu praštil a poškrábal ho.

Lidé útočí nejen na automobily bez řidičů, ale i na další roboty. Dočtěte si článek na zive.cz >>>