Yellowstonský národní park - ilustrační snímek.

Yellowstonský národní park - ilustrační snímek. Zdroj: Profimedia.cz

Krutá smrt v Yellowstonském parku: Co se stalo s mužem, který spadl do termálního pramene?

Pod nejslavnějším národním parkem v USA se nachází jeden z největších magmatických krbů na světě. Kvůli tomu je voda v této oblasti velmi horká a může obsahovat nebezpečně velké množství kyselin. O tom se přesvědčil i Colin Scott (†23), jenž se chtěl v místní vodě jenom na chvilku ohřát.

„Ohýbal se dolů, aby zkontroloval teplotu v termálním prameni, když najednou uklouzl a spadl tam celý,“ popsala nehodu z června letošního roku Colinova sestra Sable. Na místo byli přivoláni správci parku, ale ti už mohli, navzdory rychlému příjezdu, jen konstatovat smrt. Informaci o zbytečném konci mladého muže převzala téměř všechna americká média. Případ byl dokonalou výstrahou pro kohokoliv, kdo by se chtěl o něco podobného rovněž pokusit.

Krutý osud Colina Scotta byl nakonec rychle zapomenut. Tedy až do chvíle, kdy před několika dny zveřejnili správci parku zprávu o tom, co se tehdy skutečně stalo. Když na místo dorazili záchranáři, tělo mladého Američana bylo příliš daleko od břehu, než aby ho mohli vylovit. Na místě je navíc zastihla silná bouřka, a tak se rozhodli, že Colina z vody dostanou až druhý den.

Když ale k danému prameni dorazili ráno po bouřce, tělo mladíka už na místě nebylo. Mimořádně kyselé prostředí ho dokonale rozložilo. Dle expresivního vyjádření správce parku Loranta Veresse na místě „nezůstaly ani ty jeho žabky“. Colin tak musel umírat v mimořádných bolestech z kombinace působení horké vody, která má na místě zhruba 93 stupňů Celsia, a  kyselin, jenž byly údajně ten den v ještě silnější koncentraci než obvykle.

Colin Scott (uprostřed) zemřel po pádu do horkého pramene v Yellowstonském parku.Colin Scott (uprostřed) zemřel po pádu do horkého pramene v Yellowstonském parku.|Facebook

Jednání mladíka je ještě více zarážející vzhledem k tomu, že opouštět vyznačené stezky je v Yellowstonském parku striktně zakázáno. Daný termální pramen je pak stejně jako většina ostatních obehnán vysokým plotem. U tragické nehody se navíc Colin nechával svou sestrou fotit či natáčet na telefon. Je tak více než pravděpodobné, že nezemřel kvůli tomu, že se chtěl (v červnu) ohřát, jak tvrdí jeho sestra, nýbrž jen kvůli pokusu o zajímavou profilovou fotku na Facebook. Záznamy z telefonu Sable Scott policie odmítla zveřejnit.