Steve Lichtag

Steve Lichtag Zdroj: Martin Veselý / MAFRA / Profimedia

Více než 80 krát oceněný filmař Steve Lichtag bude předsedat prvnímu Českému Ekotopfilm festivalu

Mezinárodní filmový festival Ekotopfilm představuje ty nejzajímavější filmy z celého světa zaměřené na ekologii a trvale udržitelný rozvoj. Po 43 úspěšných ročnících na Slovensku bude v letošním roce konat také v České republice. Nejkvalitnější snímky vybírá mezinárodní filmová porota. Té bude předsedat celosvětově uznávaný filmař Steve Lichtag.

Režisér, dokumenmtarista a dobrodruh Steve Lichtag se narodil se ve Znojmě v roce 1954 jako Zdeněk Loveček, nyní je občanem USA a v pase má zapsáné jméno Steve Loveček Lichtag. V roce 1979 emigroval z Československa do USA, kde se stal jedním z nejuznávanějších filmařů. Jeho snímky získaly více než 80 ocenění po celém světě.

Z jeho bohaté tvorby můžeme zmínit např. šestidílné tematické dílo Hledání křišťálového světa a poté slavný dokument Carcharias – Velký Bílý, který měl premiéru v roce 2001 na NBC.

„Informaci o chystaném rozšíření Ekotopfilmu do České republiky jsem zaslechl před několika měsíci v Bratislavě. To, že se tento ambiciózní plán stává skutečností, svědčí o schopnosti organizátorů Ekotopfilmu rozvíjet ho dál. Podle mého názoru je to logické pokračování tohoto úspěšného projektu. Soutěžní filmy s environmentální tématikou jsou z velké většiny globální a nadčasové. Proto si troufám říct, že festival Ekotopfilm zakotví nejen v České republice, ale jeho cesta možná povede ještě dál. Témat týkajících se  životního prostředí je nekonečně mnoho a právě film je jedním z nejmocnějších nástrojů, jak veřejnost všech generací informovat o enviromentálních tématech a tím je současně i vzdělávat. Coby  filmař, prezident Mezinárodního filmového festivalu Voda – moře – oceány a nyní novopečený předseda poroty českého Ekotopfilmu, jsem rád, že tak mohu alespoň částečně přispět k šíření povědomí o stavu naší planety,“ uvedl Lichtag k jeho účasti na prvním ročníku u nás. 

Součástí festivalu je bohatý doprovodný program – diskuze, přednášky, výstavy, prezentace a besedy, který je vhodně sestaven tak, aby oslovil co nejširší publikum. MFF Ekotopfilm je určen laické i odborné veřejnosti, dětem i dospělým. Vstup na veškeré akce festivalu je volný.

Festivalu EKOTOPFILM udělila záštitu primátorka hl. m. Prahy Adriana Krnáčová.