Santa María

Santa María Zdroj: Profimedia

Kolumbova loď Santa Maria byla nejspíš objevena. Začne nový průzkum

Více než pět století poté, co vlajková loď Krištofa Kolumba ztroskotala v Karibiku, byl nalezen její vrak. Leží na dně moře u severního pobřeží Haiti. Jde o jeden z nejvýznamnějších objevů podmořské archeologie.

„Všechny důkazy z oblasti geografie, podvodní topografie a archeologie silně naznačují, že tento vrak je Kolumbova loď,“ říká podle serveru The Independent přední americký podvodní archeolog Barry Clifford. „Haitská vláda nám velmi pomáhá – a teď s nimi potřebujeme spolupracovat a provést podrobný archeologický výzkum vraku.“ Jeho tým ale provádí jen neinvazivní průzkum, to znamená měření a fotografování.

Předběžná identifikace vraku jako lodi Santa Maria byla umožněna zcela samostatnými objevy jiných archeologů v roce 2003. Byla objevena Kolumbova pevnost ležící poblíž a podle záznamů v Kolumbově deníku bylo možno zjistit, kde by mohl být vrak. Když se zkoumaly fotografie z roku 2003, loď na nich vypadala jako plavidla z Kolumbovy éry. Nasvědčovalo by tomu také dělo z vraku. Bohužel, kdy se lifford a jeho spolupracovníci tento měsíc vrátili na místo a chtěli dělo identifikovat, zjistili, že všechny viditelné objekty které by mohly přispět k identifikaci, ukradli zloději.

„Informovali jsme haitskou vládu o našem objevu a očekáváme, že s ní a dalšími haitskými kolegy budeme dále spolupracovat a zajištěno, říká Cifford. Prozkoumání vraku by bylo první námoří archeologický důkaz o Kolumbově objevu Ameriky. Ideální by bylo vyzvednout všechny pohřbené předměty, zakonzervovat je a potom umístit v trvale přístupné expozici na Haiti.

Loď Santa Maria byla postavena v polovině 15. století v severním Španělsku. Podle některých pramenů byla 40 metrů dlouhá a 8 metrů široká a měla posádku asi 40 mužů. V roce 1492 si Kolumbus loď najal a plavil se s ní a dalšími dvěma loděmi, Ninou a Pintou ze severního Španělska přes Kanárské ostrovy na západ přes Atlantik, aby objevil novou západní cestu do Asie. Po 37 dnech dorazil na Bahamy. O deset týdnů později loď s Kolumbem na palubě v noci najela na mělčinu a byla opuštěna. Kolumbus pak u nedaleké domorodé vesnice postavil svou první pevnost a o týden později vyrazil na zpáteční cestu do Španělska. Použil k tomu dvě zbývající lodě a mnoho svých mužů zanechal v pevnosti. Králi Ferdinandovi a královně Isabelle chtěl oznámit objev nové západní cesty do Asie. Objevil ovšem mnohem víc, než tušil, nový kontinent.

Pravděpodobnost, že jde o Kolumbovu loď, je vysoká, je však třeba získat ještě další důkazy. Průzkum financuje americká televize History channel, která za to dostane exkluzivní práva na program o tomto průzkumu.