Video placeholde

Dvacet uprchlíků nás nepodřeže, říká Hollan. Pohrdáte národem, Západ páchá sebevraždu, vpálil mu Tomský

Ve studiu pořadu Proti sobě tentokrát zasedli dva muži, jejichž pohled na řešení migrační krize snad nemůže být rozdílnější. Zatímco komunální politik Matěj Hollan z hnutí Žít Brno volá po solidaritě, politolog publicista Alexander Tomský je jednoznačně přesvědčen o tom, že Česko už nesmí přijmout ani jednoho uprchlíka. O vypjaté momenty a slovní přestřelky tak ani tentokrát nebyla nouze.

Matěj Hollan minulý týden vyvolal bouři na sociálních sítích, když s hnutím Žít Brno vyzval k přijetí desítek migrantů z Itálie. Přímo do Říma poslal dopis, který jde svým vyzněním zcela proti oficiální zahraniční politice české vlády. Píše se v něm mj., že Brno by rádo uprchlíky přijalo a úspěšně integrovalo.

To řada lidí odmítla v čele s prezidentským mluvčím Jiřím Ovčáčkem, který Hollana dokonce nařknul z vlastizrady. Daleko k těmto slovům neměl ani dnešní Hollanův debatní protějšek Tomský. Zazněla slova o zradě, pohrdání i absolutním nepochopení důsledků takového rozhodnutí. Sám Hollan ale ničeho nelituje, a to i přesto, že mu lidé vyhrožují násilím.

Proč Hollan vůbec podnikl takový krok? Měli bychom Itálii raději "obětovat"? Je Česko férový spojenec? Nebo jen sobecký stát, který hledí pouze na své zájmy? Podívejte se na video na začátku článku.