Video placeholde

Na Václavském náměstí se opět protestovalo. Vystoupil falešný Babiš, průvod vyrazil na Hrad

Na Václavském náměstí v centru Prahy se dnes v podvečer opět sešly tisíce lidí na demonstraci proti ministru financí Andreji Babišovi (ANO) a prezidentu Miloši Zemanovi. Po zhruba hodinovém programu má podle svolavatelů následovat pochod na Pražský hrad. Podobná shromáždění se dnes konají v dalších sedmi městech Česka. Akce s názvem "Je to na nás! Proč? Proto!" jsou pokračováním protestů ze středy minulého týdne.

K 18:30 bylo na náměstí podle organizátorů 6000 až 7000 lidí, policie nechtěla počty účastníků odhadovat. Demonstrující podobně jako minulý týden požadují mimo jiné zbavení vlivu hnutí ANO na ministerstvo financí a odchod Zemana z funkce. Vyjadřují také podporu případné ústavní žalobě na prezidenta v případě, že by Babiše neodvolal z funkce.

Dnešní oznámení premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), že souhlasí s kandidátem hnutí ANO na funkci ministra financí, poslancem Ivanem Pilným (ANO), podle organizátorky protestů Šárky Fialové odporuje cílům demonstrací. "Nemile nás to překvapilo vzhledem k tomu, že podpora veřejnosti byla docela velká. Doufali jsme, že premiér udrží kurz, který nabral. Teď udělal úplný opak," řekla Fialová ČTK.

O případné formě dalších protestů chtějí podle ní organizátoři nechat rozhodnout své sympatizanty, například prostřednictvím sociálních sítí. "Jsme teď rozhodnuti, nechat na lidech, aby se vyjádřili, jestli mají pocit, že to má smysl, nebo jestli se chtějí soustředit na něco jiného," dodala.