Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Jak rychle usnout po procitnutí uprostřed noci? Lékaři znají odpověď

Poruchami spánku trpí v moderní společnosti stále větší procento lidí. Stres z nespavosti se pak často promítá i do dalších zdravotních potíží. Náhlé probuzení v noci, jeden z příznaků insomnie, pak zná drtivá většina z nás. Jak tedy předejít zvětšení již existujících potíží a navrátit se uprostřed noci poklidně do spánku? Na to odpovídá nová kniha doktora Michaela Breuse.

Obsáhlé sdělení uznávaného specialisty na kvalitu lidského spánku se dá zjednodušit pomocí dvou základních tipů. Dr. Breus za prvé radí, abychom po nechtěném probuzení nevstávali, pokud to není nezbytně nutné. I obyčejné posazení na posteli totiž zintenzivní tlukot srdce a příliš vysoká tepové frekvence nám brání ve spánku.

Jestli tedy po nočním probuzení máte ve zvyku chodit na záchod, což dle dr. Breuse dělá drtivá většina lidí, zůstanete vzhůru určitě déle. Ideální tepová frekvence pro usnutí se různí člověk od člověka, ale dá se říci, že se pohybuje zhruba okolo 60 tepů za minutu. I obyčejné posazení na posteli rychlost bití srdce zvýší nad požadovaný limit, protože srdeční sval musí najednou při pumpování překonávat i gravitaci.

Druhou radou varuje dr. Breus před případným pohledem na hodiny či mobilní telefon. Lidé tím dle odborníka projevují až iracionální strach z toho, že se nevyspí dostatečně. Jedna probdělá noc přitom není dle odborníků žádnou tragédií. Je proto lepší se pohledu na hodiny vyhnout úplně. Případný strach z nevyspání a s ním spojený stres zvýší tepovou frekvenci natolik, že je následný spánek takřka nemožný.

Kdyby vám navzdory výše uvedeným radám přece jen trvalo usnutí déle, nemusíte zoufat. Alespoň tedy v případě prvotního usnutí. To má totiž dle Dr. Breuse trvat zhruba 20 minut. Naopak pokud spíte hned poté, co vaše hlava dopadne na polštář, tak je to špatné znamení. Okamžité usnutí je totiž jedním z hlavních příznaků spánkové deprivace.