Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: larimarhotel.at

Vědci zjistili, že vstáváme šíleně brzo. Začátek školy před 08:30 je pro zdraví studentů škodlivý

Asi třicet procent dospívající mládeže ve věku od patnácti do devatenácti let nespí dostatečně. Americká pediatrická akademie prohlašuje, že začátek školní výuky před půl devátou je pro zdraví studentů škodlivý. Píše o tom francouzský deník Le Figaro.


Není to žádný velký objev, všichni víme, že mládež bývá dost ospalá. Vědci z americké Minnesotské univerzity vidí ale příčinu v tom, že s nástupem puberty se biologické hodiny mění. Dospívající mládež dnes usíná v průměru o dvě hodiny později než kdysi, ale vyučovací rozvrhy se nijak nemění. Vědci tvrdí, že tím prudce narůstají zdravotní problémy, nemoci a počet nehod.

Podle Le Figaro (cituje ČTK) výzkumníci „sledovali osm středních škol, na nichž začínala výuka v 08:55 místo v 07:35. Počet automobilových nehod, na nichž se podíleli tito středoškoláci, klesl o 70 procent. „Výzkum ukázal, že adolescenti, kteří dostatečně spí, jsou vystaveni menšímu riziku obezity a deprese. Mají lepší známky a kvalita jejich života je vyšší,“ vysvětluje pediatrička Judith Owensová, hlavní autorka jedné ze studií o spánku.“

Přidat spánku

Důsledky, které z výzkumu plynou, už ovšem znějí (především rodičům dospívajících) jako naprosté sci-fi.

Patnácti až dvacetiletí by měli spát osm až devět hodin denně a jít spát nejpozději v deset večer. Jenže mládež sedí do noci na internetu a těžko se dá tomu nějak zabránit. Spánková deprivace má za následek ztrátu koncentrace během dne, špatnou náladu, deprese, bolesti hlavy, obezitu danou tím, že člověk doplňuje energii jinak.

S tím vším souvisí i debata o letním a zimním čase, který je sice k ničemu, ale na mnoho lidí působí toto střídání negativně. Le Figaro mluví o tom, že sice to všechno víme, přesto panuje ve společnosti „diktatura časného vstávání“.

Tolik Francouzi.

Pro nás to ovšem není vůbec nic nového - dle legendy jsme národ posedlý vstáváním kvůli císaři Františku Josefovi, který vstával časně a kvůli němu muselo vstávat úřednictvo a tudíž i celá říše. Za komunistů celá země připomínala lágr s nucenou prací, kde se po vzoru věznic a kněžských seminářů vstávalo úděsně brzo. Kus dne pak mohl padnout na shánění nedostatkového zboží.

A co vstát dřív?

Pedagog a publicista Lukáš Gregor napsal na serveru psychologie.cz článek o „zlaté ranní hodině“, která může změnit celý den někdy i celý život. (Tedy tu jeho část, co ještě zbývá.)

„Začátek dne, v němž se s dostatečnou péčí nevěnujeme sami sobě, předznamenává potíže. Budeme náchylnější k onemocnění nebo k impulzivnějšímu jednání. Snadněji nás někdo naštve, hůře reagujeme na příchozí podněty, jsme méně flexibilní a o schopnosti se soustředit a kreativně myslet ani nemluvím.“

Nabízí se podle autora nějaké řešení? Ano. A je překvapivé! „Vstaňme dříve,“ tvrdí.

„Nepopulární rozhodnutí, přesto může sehrát naprosto zásadní (a pozitivní) roli v našem životě. Budovat to můžeme pomalu a postupně, například po deseti minutách. Pokud bych měl doporučit ideální stav – dostaňte se minimálně na hodinu, nejlépe však na dvě. Čeho tím docílíme? Získáme prostor pro klidný rozjezd dne – hygiena, snídaně, rodina… a dobu, kdy můžeme dělat na tom, co je pro nás důležité. Důvodem naší neefektivity bývá start dne. Chvíle, kdy bychom měli sbírat fyzické i duševní síly, promrháváme. Myslíte si, že spánek o jednu hodinu delší představuje tak dobrou investici do dne, když hned po probuzení potřebujeme vše dělat rychleji a kdy část dne tak vhodnou na budování imunity trávíme u e-mailů či sociálních sítí?“

Této chvíli klidu určené pro koncentraci říká „zlatá hodina“. Hned po ní by měl následovat čas určený pro ty nejdůležitější úkoly.

Ďábelské pokušení

Můžeme k tomu říci, že tohle je skutečně pro večerní typy heroický úkol. Je to také kopernikánský myšlenkový obrat. Nejsme schopni změnit společnost, kde se vstává šíleně brzo a trpíme tím. Trpíme nejen fyzicky, ale i psychicky vědomím že je to zbytečné, protože většina lidí nepracuje v pekárnách a na železnici, takže je brzké ranní vstávání celkem zbytečné. Překonat to můžeme jedině tak, že začneme na protest proti osudu vstávat ještě dříve.

Svatý Ignác z Loyoly věděl, jak se ďábel pokouší zničit člověka a píše, že před usnutím se nám hlavou rojí různé úžasné myšlenky a nápady a brání nám ve spánku. Máme se na to podle něj vykašlat a spát…