Vesmír

Vesmír Zdroj: Profimedia.cz

Japonská firma chce do roku 2050 postavit vesmírný výtah dlouhý 96 kilometrů

Kdysi se podobná myšlenka objevila ve sci-fi knihách. Japonská firma Obajaši teď ale potvrdila svůj plán, že postaví do roku 2050 výtah do vesmíru. To by znamenalo revoluci v letech mimo naši planetu a mělo by to podle expertů i dopad na světovou ekonomiku. Výtah bude dlouhý 96 kilometrů. Napsal o tom web abc.net.au.

Auta řízená počítačem budou jezdit po magnetických drahách. Budou vozit lidi nebo věci potřebné na vesmírné stanici, která bude na konci výtahu. Cesta by jim měla zabrat 7 dní. Tažné lano výtahu bude vyrobeno díky uhlíkové nanotechnologii a bude až 100 krát silnější než stejné lano z oceli. To je podoba vesmírného výtahu, na které pracují výzkumníci z různých japonských univerzit.

Výtah by se stal naprostou revolucí hlavně z důvodu snížení rizika a ceny materiálu, který je dopravován do vesmíru. Dnes stojí doprava jednoho kilogramu materiálu na oběžnou dráhu až 22 000 dolarů. Pokud by existoval výtah, stálo by to pouhých 200 dolarů.

Další projekty navázené na projekt vesmírného výtahu jsou například starty malých raket přímo z oběžné dráhy nebo instalace solárních panelů ve vesmíru. Výtah by také ulehčil cestování do kosmu pro běžné lidi.

Nezbytnou otázku si ale položit musíme: Je to jen sen? Nebo se mají mladší generace skutečně těšit?