Rozhovor s Milanem Knížákem

Uvnitř článku si můžete přečíst odpovědi na otázky, které jste posílali současnému generálnímu řediteli Národní galerie v Praze a bývalému rektorovi AVU Milanu Knížákovi. V rozhovoru nyní můžete klást otázky spisovatelce a feministce Evě Hauserové.


Foto
Milan Knížák je současným generálním ředitelem Národní galerie v Praze a bývalým rektorem AVU. V tištěném Reflexu se setkáváte s jeho každotýdenními sloupky - Osmými dny, na webu Reflexu jste měli možnost položit mu otázku, na kterou byste od něho rádi slyšeli odpověď. Posílání dotazů bylo ukončeno 8. dubna 2002.

Zajímá nás ovšem také, komu byste si přáli položit otázku vy sami. Pokud nám pošlete svůj nápad, budeme se snažit umožnit vám, abyste se na stránkách Reflexu s dotyčným setkali. Své případné nápady můžete posílat na tuto adresu.








ben_Ami >
 Dobry den, zajimalo by me, co rikate situaci, kdy nadace Cesky fond umeni dala casopisu Atelier vypoved z Manesa a tim docela vazne ohrozila jeho existenci? Myslite si, ze (udajny) havarijni stav kancelari je skutecnym duvodem - nebo ze roli hraje spise urazena jesitnost nekterych clenu fondu, o jejichz dilech Atelier nepsal dostatecne casto? Diky.




Milan Knížák: Nejsem si jist, že havarijní stav kanceláří je skutečným důvodem, ale také si nemyslím, že je to jen uražená ješitnost. Asi je ve hře víc faktorů.





Lukas >
  Co si myslite o tkz.spochybnovani holakastu a o lzich,ktere prekruciji nase dejiny.Predem dekuji za odpoved,kterou od Vas samozrejme nikdy nedostanu.




Milan Knížák: Nevím, které zpochybňování holocaustu máte na mysli. Pokud narážíte na některá Haiderova prohlášení a podobné výkřiky, myslím si, že je předčasné si jich příliš všímat a tím je zvýznamňovat. Ale někdy se mi zdá, že svět začal v roce 1945, takové názory se objevují v našem tisku. Je jasné, že to, co se stalo po válce (Benešovy dekrety a vyhnání Němců atd.) bylo v té době zcela normální a stalo se to jen proto, že předtím proběhla odporná a krutá 2. světová válka, kterou rozdmýchali Němci.




Veronika > Expozice ve Veletrznim je uzasna. Diky Vam za to. Je tezke zit mezi proudy?




Milan Knížák: Mezi proudy by nebylo tak těžké žít, ale mezi blbci je to děsivé.





Milan Coufal >
 Pane Knížák!
Docela vyjímečně s Vámi naprosto souhlasím se stanoviskem pohledu s Petřína.Ano změna nastala. Výrazná.Chci věřit, že nevidíte jen pozitiva.Havel, Němci, Temelín a celá řada otázek. A pak Ti rádoby úspěšní podnikatelé, kteří prostě za nic nemohou a neúspěch v podnikání svádějí jako za "komančů" na objektivní potíže.Místo, aby šli sedět až zčernají.Jen na závěr: Jsem názoru, že v Orlické přehradě neskončil žádný mílius, ale pořádně prohnaný zločinec.Pokud si někdo totiž myslí, že druhého okrade a ještě se bude smát, jak je to v tom pořekadle ???? Díky za zprávu !




Milan Knížák: Sdílím s vámi přesvědčení, že nejvíce zločinů se děje v uzavřeném okruhu lidí, kteří jsou zločinu blízko.





Jiří břeh >
 Uvazoval jste nekdy o emigraci? Kdy?




Milan Knížák: O emigraci jsem uvažoval prvně v r. 1988, kdy už jsem byl unaven neustálým persekvováním, které nám ztrpčovalo život, a nestatečností spoluobčanů. Musím ale přiznat, že při nedávných nevybíravých útocích na moji osobu, které překročily míru únosnosti, mně to také problesklo hlavou. Jsem z neustálých útoků, kterým čelím už od svých 17 let, trochu unaven.




Xavon >  Pane Knížáku, co jíte nejraději k pivu? Chutná Vám více nakládaný hermelín, nebo sýrové koule? Co jí ráda k pivu Vaše manželka? Jaký máte názor na UMSLE? A co si o nich myslí Vaše manželka? Děkuji předem za Vaše fundované odpovědi.




Milan Knížák: Nikdy jsem nakládaný hermelín ani sýrové koule nejedl. Moje manželka pije pivo málo, téměř vůbec. Nevím, co jsou to UMSLE. Tím pádem nevím, co si o nich myslí moje manželka. Ať žije Bolboň. Jak vám chutnají marguntinky?





Petr >
  Jaký je Váš vztah k cikánům, promiňte, romům?????????




Milan Knížák: Úplně normální, jako k ostatním občanům tohoto světa. Některé mám rád, jiní jsou mi lhostejní, některé nesnáším.





Miloš Ráb >
 Pane Knížáku,
zdravím Vás z Brna a chci se zeptat, jaké jsou Vaše dojmy z působení v Radě ČT? V poslední Katovně zazněla informace, že člen Rady ČT p. Muller je bývalý superaparátčík KSČ a s tím i jízlivá otázka pana Rejžka, co na to asi řekne "pravicový" Knížák? Jaký je tedy Váš názor?




Milan Knížák: Pan Miler se nepíše Müller, jak uvádíte. Müller byl opravdu superaparátčík. Jak ale asi víte, členy Rady ČT jsem nevybíral já, ale parlament. Pan Miler v Radě pracuje normálně, problémy jsou s jinými lidmi, do kterých bych to býval dopředu neřekl.





Alena Košková >
 Nemyslíte si, že cop a naušnice jsou už "out"? Co takhle ježka a několikadenní strniště?




Milan Knížák: Možná, že i já jsem „out". Navíc jsem, ať se vám to zdá podivné, nikdy nesledoval trendy. Nosil jsem dlouhé vlasy, poněvadž jsem chtěl být indiánem, a náušnice jako pirát. Možná, že jsem bláhový, ale říkám si, proč ne?





Petr >
 Pane Knížáku, jste známá osobnost. Věnujete se nějakou formou podpoře nestátních zařízení, které působí v sociální oblasti? Zajímá mne Váš názor na tuto problematiku.




Milan Knížák: Ano, několikrát jsem věnoval svá díla i peníze na nejrůznější sociální akce. Upřímně však přiznávám, že to nemám příliš rád. Téměř nikdy se nedozvím, co se s penězi stalo a tak se obávám, že skončí jinde, než kam jsem je směroval já. Víte, nemám rád žebráky a vadí mně humbuk, který se kolem některých sociálních aktivit dělá.




Xavon > Ještě jedna otázka: Co si myslíte o účinkování v reklamách? Chtěl byste někdy účinkovat v nějaké reklamě? Pokud ano, tak na co? Může v reklamě vystupovat žížala?




Milan Knížák: Pokud by mi opravdu hodně zaplatili, tak jsem ochoten propagovat těstoviny nebo Rolls-Royce. V reklamě může vystupovat i žížala, proč ne? Ale bude to zneužití, protože se té žížaly nikdo neumí zeptat, jestli to chce nebo ne. Navíc určitě nedostane honorář.




Lenka > Dobrý den, zajímalo by mě, co si podle Vás o Vás myslí lidé, kteří Vás osobně neznají a mohou si udělat názor pouze čtením Vašich článků např. v Reflexu nebo sledováním Vašich vystoupení v televizi? Provokujete rád? Smiřujete se lehce se zjištěním, že se nemůžete zalíbit všem? Díky za odpověď.




Milan Knížák: Nevím, co vás na mých textech a vystupování provokuje, asi neumíte přijmout otevřenou řeč a jiný pohled na svět, než máte vy. Provokuji rád jen ty, které považuji za blbce. A blbci jsou ti, co dávají přednost sobě před ostatním. Že se nemohu zalíbit všem, je ta nejnormálnější věc na světě. Zalíbit se všem bych nechtěl.




Michal > Pane Knizaku, pred casem jsem od vas na jakesi diskusi slysel povzdech ve smyslu, ze dnesni mlada generace je pasivni, ma na co si vzpomene a nic si nemusi na rozdil od te vasi vybojovat. Zajimalo by mne, zda pri vasich zkusenostech ze zahranici zastavate tento nazor i mladych lidech jinde ve svete, nebo je to ceske specifikum? Pripadne, setkavate se pri sve praci s mladymi lidmi, kteri do podobne skatulky nezapadaji a jejich aktivity jsou vam sympaticke? Dekuji za odpoved.




Milan Knížák: Dnešní mladá generace je pasivní oproti např. generaci 60. let - a to asi všude na světě, alespoň v tzv. civilizovaných zemích. To neznamená, že jsou horší anebo nejsou schopni něco udělat. Jejich určitá pasivita a určitý konzervativismus vycházejí asi z podoby současného světa. Při své práci se setkávám se spoustou vynikajících mladých lid. Pokud to nevíte, jsem profesorem na elitní vysoké škole.




Gannja >  Pane Knížáku, zakouříte si někdy marihuanu? Jestli v současné době ne, tak kouřil jste ji někdy? A jaký máte názor na dekriminalizaci, popř. legalizaci marihuany? Díky....




Milan Knížák: Bohužel ne, ale už jsem ji samozřejmě kouřil, jako většina lidí mé generace. Jsem přesvědčen, že legalizace marihuany by zmenšila počet lidí, kteří jí holdují.





Petr Spurný >
  Dobrý den pane Knížáku. Rád bych se dozvěděl, jakou hudbu preferujete (pokud hudbu posloucháte) a také váš názor na hudební směry, například Indie, Hard Core, Punk, ale i novější jako třeba Techno, Drum´n´base, acid jazz atp. Děkuji.




Milan Knížák: Preferuji tzv. vážnou hudbu, a to především komorní. Fascinují mě smyčcová kvarteta. Nejvíc mě vzrušuje pozdní moderna, třeba Weber. Nové populární hudební proudy (které uvádíte) mě příliš nezajímají, připadají mi jednoúčelové a málo magické. Ale, samozřejmě, nic proti nim nemám.




Josef Vopička > Dobrý den. Jaký máte vztah k mladé české generaci, tj. jak vycházíte s mladými lidmy, např. studenty? Do jaké míry se vaše generace podobala nebo nepodobala generaci dnešních mladých lidí mezi 18 a 29 lety věku? Dále prosím uveďte jeden příklad, který by vtipně a stručně ilustroval nějaký Váš minulý nebo současný generační koflikt:-). Díky




Milan Knížák: Jsem přesvědčen, že se studenty vycházím normálně, tak jak asi učitel má. Jsem však proti přílišné demokratizaci vztahů. Myslím si, že mezi pedagogem a žákem musí existovat především vzájemná úcta. Moje generace byla na rozdíl od současné asi trochu bláznivější, ale možná, že byl bláznivější celý svět. Nebo lépe řečeno, bláznivost byla oceňována i pronásledována a obojí láká. Dnes je možné téměř vše a to vede k určité pasivitě. Připadá mi, že současné společnosti příliš akcentují nezralost jen proto, že působí čerstvě. Uvítal bych větší úctu k moudrosti, která vzniká dlouhou zkušeností.




ing.Karel Hejk > Jaký používáte parfém, kam chodíte do posilovny, kterou dietu držíte a hlavně, kterými umělými prostředky posilujete sebevědomí?




Milan Knížák: Používám šedý Hugo BOSS, do posilovny nechodím, dietu nedržím (je to na mně vidět) a žádné umělé prostředky pro posilování sebevědomí nepoužívám. Vy ano?




petr > Dobrý den. Pane Knížáku,cítil jste někdy morální zodpovědnost za dopravní nehodu, kterou jste před několika lety způsobil?




Milan Knížák: Na tak pitomou otázku nebudu odpovídat.




Radim Skuner > Pěkný den.Pane Knížáku nemáte problémy se samotou?




Milan Knížák: Nemám problémy se samotou, mám ji docela rád, ale jestli myslíte názorovou samotu, tak s tím někdy problémy mám.




6_1 > Jste pro strelbu do demonstrantu (byt "jen" gumovymi projektily) za podminek, jake nastaly pri zasedani MMF v Praze?




Milan Knížák: Jsem pro razantní zásahy proti demonstrantům, kteří buď přijali demonstrování jako svoji životní náplň, anebo neví proti čemu demonstrují a jen ničí, co jim přijde pod ruce.. Devastování nepovažuji za relevantní výrazový prostředek.




riso > Krasny den:-)
zaujimalo by ma, ci si myslite ze nasa generacia (20 rocnych) je schopna chapat estetiku a umenie ako nieco vynimocne a nadcasove a spravat sa tak k umeniu ako za starych cias, ked umenie bolo ctnostou a vysadou alebo je to iba moj pocit, ze dnes naozaj vsetko urcuje krivka uspechu a blahobytu?? Dakujem za vsetky clanky veduce ku kritike naseho umeleckeho citenia zivota e jeho hodnot krasnych ako umkenie samo.




Milan Knížák: Nemyslím si, že nějaká generace obecně dovede něco chápat stejně. Jsem hluboce přesvědčen, že umění je věc, která se nás dotýká soukromě a že k němu musíme přistupovat individuálně. Někdo je toho schopen více, jiný méně. Jsem také přesvědčen, že život s uměním člověka kultivuje, ale nedovedu si představit, že by bylo možno něco takového nařídit či obecně respektovat. Vaše otázka se nedá zodpovědět krátce - a déle, omlouvám se, opravdu nemohu.




Jim > Zdravim z ostrova Koh Lanta, uvazuju o tom, ze se uz do CR nikdy nevratim, stanu se muslimem, budu se zivit lovem chobotnicek a po vecerech se budu oddavat masazim. Netouzite po podobne veci, mohli bychom byt sousede a chobotnicek je tu dost...




Milan Knížák: Muslimem se asi nestanu, ani bych se neživil lovem chobotniček, ale s chutí bych občas žil na ostrově Koh Lanta (je-li) a oddával se po večerech masážím v tom smyslu, že bych byl masírován krásnými masérkami. Docela vám závidím.




jiri mudr > pane Knizaku, nechtel byste svymi sloupky nadale zasobovat pouze vas stranicky platek Super? Na nej jejich uroven staci, Reflex ale ctou i jini lide nez clenove fanklubu pana profesora...




Milan Knížák: Chlapče nemudruj. Trochu méně zloby a svět se vám ukáže v příjemnějších barvách. Možná, že o to nemáte zájem.