Maria de Medeiros

Maria de Medeiros Zdroj: Jan Šibík

Adolf Hitler a Lízátko z Pulp Fiction

Nejzábavnější film v soutěžní sekci karlovarského festivalu se jmenuje Hitler v Hollywoodu. Do Karlových Varů ho přijely představit dvě dámy: osmaosmdesátiletá francouzská herečka Micheline Presleová a její portugalská kolegyně Maria de Medeiros, jinak také Lízátko z Pulp Fiction.

 

Obě ve filmu belgického režiséra Fréderika Sojchera hrají samy sebe, ale přitom nejsou samy sebou. Jde totiž o mystifikační snímek, který sice pracuje s některými reálnými prvky, ale vytváří z nich nový a vcelku dobrodružný příběh. Maria de Medeiros v něm natáčí dokument o Micheline Presleové, kdysi velké francouzské hvězdě (jíž Presleová skutečně byla, hrála i s Gérardem Philipem). Při té příležitosti se začne pátrat po zmizelých filmech režiséra Luise Aramchecka. Stopa vede mimo jiné k Hitlerovi, velkému obdivovateli amerických filmů. Aramcheck chtěl invazi hollywoodské kinematografie do Evropy čelit tím, že na Maltě postavil velká filmová studia. Šel po něm nejen Hitler, ale i americká CIA a stálo ho to život.

 

Poslední replika filmu zní: „Hlavně nepřestávejte bojovat.“ Což je vzkaz autora evropským filmařům. „Neberte můj film jako protiamerický,“ prosil publiku v Karlových Varech režisér. To jde trochu těžko. Maria de Medeiros ale uvedla věci na pravou míru: „Nemyslím, že by šlo o souboj mezi Evropou a Hollywoodem, ale spíš mezi komercí a autorskými filmy.“ Ona sama prý Hollywoodu nepodlehla, přestože tam natočila svůj nejslavnější film Pulp Fiction. Ten sice vznikal v Hollywoodu, ale byl to vlastně malý nezávislý film, velmi originální, kreativní a nápaditý. Tedy přesně to, po čem volá režisér Hitlera v Hollywoodu. Takže je asi nejspíš jedno, na kterém kontinentě film vznikne - hlavně, aby byl dobrý.