Vratislav Kulhánek

Vratislav Kulhánek Zdroj: Ondřej Szollos

Vážným problémem bude robotizace, řada lidí se neuplatní, říká kandidát na prezidenta Kulhánek

Postupně jsem se sešla se všemi osmi vyzyvateli prezidenta Miloše Zemana na kávě. Čtenáři tištěného Reflexu si o tom mohou přečíst v aktuálnám vydání. Všichni zodpověděli čtyři stejné otázky. Dnes odpovídá manažwr, někdejší člen vedení Škoda auto a bývalý předseda Českého svazu ledního hokeje Vratislav Kulhánek.

Jste jedním z vyzyvatelů Miloše Zemana. Jak hodnotíte jeho působení na Hradě?

Myslím, že pan Zeman zažil zejména ve druhé polovině svého mandátu nepříliš šťastné období svého života. Jakým byl prezidentem, to nám řekne s odstupem historie. Nyní je však vnímám svými každodenními skutky a prohlášeními. Mnoho z nich nedělá čest jemu, ale zejména úřadu, který zastává.

Prezident Zeman řekl, že první dva pokusy sestavení vlády svěří Andreji Babišovi. Jak byste postupoval vy v roli hlavy státu?

Podle ústavy, která je méně „kreativní“, než by se možná někomu mohlo zdát. Rozhodně bych neavizoval, jaký bude můj druhý, třetí či čtvrtý krok. V této oblasti má prezident důležitou roli a neměl by si předem svazovat ruce. Jeho zájmem musí být zajištění funkční vlády, nikoliv přidávání dalších emocí.

Co je podle vás nejvážnější problém současnosti?

Ptáte-li se na povolební situaci, pak rozhodně to, že namísto snahy všech zúčastněných dobrat se výsledku odrážející výsledek voleb, existuje jakési vakuum, ve kterém nikdo neví kudy kam. Není divu, že lidé jsou naštvaní a neposiluje jejich důvěra k jakákoliv autoritě včetně hlavy státu. A ptáte-li se obecně, pak za vážný problém považuji neschopnost politiků vytvořit v časech hospodářského růstu finanční polštář pro horší časy, aby stát mohl dostatečně plnit své sociální funkce i v době recese a krize. Tahle země na to není vůbec připravená, máme konjunkturu, a přesto se každoročně plánuje rozpočtový schodek. Velkým rizikem je také vysychání vody na Zeměkouli a s ní spojené masivní přesuny obyvatelstva. A konečně, abych nezapomněl, problémem do budoucna bude robotizace, miliony lidí nenajdou na trhu práce uplatnění. Tím by se politici měli zabývat.

Jste příznivcem posilování přímé demokracie, referend, o nichž se dnes hodně mluví?

To je praktický důsledek bezradnosti, kterou politici přelévají na své voliče. V takové atmosféře lehce vítězí extremistické, ale kategorické návrhy, které vypuštěny do éteru neznamenají nic, jakmile by se však v praxi ujaly, jsou pro demokracii velkým nebezpečím.

Velké téma Moje rande s prezidentem si přečtěte v aktuálním tištěném Reflexu.

Reflex 46/2017Reflex 46/2017|Archív