Fotografie

Fotografie Zdroj: internal

Boj mezi opozicí a vládou byl kabaret bez obsahu, říká Bohuslav Sobotka

Ústřední výkonný výbor ČSSD se postavil proti přímé volbě předsedy strany, podle ministra zdravotnictví odejde do zahraničí nejméně dva tisíce lékařů a ODS si potřebuje na pár let odpočinout od vládnutí v Praze.

Podle člena vyjednávacího týmu pražské ČSSD Březiny poklesla šance na koalici s TOP09 poté, co TOP09 označila za svého prioritního partnera ODS. Lídr Dienstbietr ml. s tímto názorem nesouhlasí. Problém je, že TOP09 oznámila úmysl obrátit se nyní na ČSSD tak, že je obtížné si to vykládat jinak, než jako účelový truc vůči ODS.

 

Ústřední výkonný výbor ČSSD dnes rozhodl těsnou většinou, že se předseda bude volit na sjezdu, nikoli přímou volbou. Zřejmě se vedoucí činitelé strany tak trochu obávají, že by si jejich členstvo mohlo zvolit za předsedu Vojtěcha Filipa. Někteří zastánci přímé volby v sociální demokracii navrhují, že by účast nadpoloviční většiny členů neměla být podmínkou platnosti volby: pak by se taky případně mohl rozdíl mezi přímou a nepřímou volbou organicky smazat.

 

Přiznám se, že rozdíl mezi Bohuslavem Sobotkou a Michalem Haškem, podle toho, jak ho popisuje dnešní Právo (Hašek vystoupil s „Desaterem ČSSD nové generace“, Sobotka hovořil na zasedání o své vizi budoucí ČSSD) mi připadá srozumitelný asi tak, jako byl srozumitelný pro pozorovatele ze zahraničí rozdíl mezi různými křídly v KSČ v šedesátých letech. Oba se chtějí soustředit na tradiční voliče ČSSD a zároveň se rozkročit do středu. Hašek nechce, aby v Lidovém domě nadále rozdělovali novináře na „hodné“ a „zlé“ (glasnosť) a odmítl spolupráci strany se stranami minulosti, populisty a extremisty. Sobotka tvrdí, že jeden z důvodů, proč lidé stranu přestali v minulosti volit, byl „nepřehledný a nekonečný boj mezi opozicí a vládou, z něhož se vytratil obsah a zůstala jen křiklavá forma, připomínající tu kabaret, tu permanentní studenou občanskou válku“. Zlatá slova.

 

 

Podle agentury Factum Invenio by strany vládní koalice ztratily většinu ve Sněmovně, píší v Právu. Tuto informaci je třeba doplnit: strany nynější koalice by sice většinu ztratily (o 1 mandát), ale strany nynější opozice by většinu ani náhodou nezískaly (92 mandátů), protože do Sněmovny by se dostali s 9 mandáty lidovci. Ti zatím ani nenaznačili, že by chtěli účinkovat v koalici, která je závislá na podpoře KSČM (a nynější obrodné dvojvedení ČSSD se dokonce ještě nedalo slyšet, že by o podporu komunistů po paroubkovském vzoru stálo).

 

 

V rozhovoru pro Právo horuje místopředseda ODS Blažek pro vstřícnost k ČSSD: liberální hodnoty máme totožné (to by chtělo nějak specifikovat, je to trochu nejisté; pokud mají liberální hodnoty totožné se Zaorálkem, tak pozdrav pánbůh). Taky údajná Ghándího zásada „lepší špatná domácí vláda než dobrá cizí pomoc“, jíž se zjevně řídí i Václav Klaus např. ve vztahu k EU, zní velmi podezřele: člověk se těžko zbavuje dojmu, že se jí řídili mj. čeští politici, když v roce 1947 odmítli na nátlak Moskvy Marshallův plán. Povedený je taky následující citát: „Z Brna nemůže být neustálé bojiště, kde se navzájem vyvraždí jednotlivé kmeny. To musí skončit volbami a po volbách je potřeba se dohodnout tak, aby se v tom městě, ať už je to Brno, nebo jakékoli jiné, něco udělalo.“ Před volbami se serveme jako psi, na voliče to udělá dobrý dojem, a po volbách se podělíme o moc a vytvoříme spolu dělný establishment.

 

Jakýsi polský historik se v rozhovoru pro Frankfurter Rundschau rozhořčuje nad tím, že se pojmem Vertreibung označují všechny válečné či poválečné vynucené přesuny německého obyvatelstva. Prý je rozdíl mezi „Vertreibung“ do Osvětimi a Vertreibung do „nové vlasti“. Ten člověk fixluje. V životě jsem neslyšel, že by někdo používal slova Vertreibung pro holocaust. Na druhé straně, jakápak „nová vlast“, vlast pro vyhnané bylo to, odkud je vyháněli, a ne kam je vyháněli. Když vás násilím a brutálně někam vyženou (např. jako Turci Armény do arabských pouští, kde pak pomřeli), nestává se ta poušť kvůli těm vyhánějícím a kvůli jejich násilí ještě vaší vlastí.

 

Ministr zdravotnictví šíří lehkou paniku – do zahraničí odejde k příštímu roku nejméně dva tisíce lékařů (může jich však být i dvojnásobek). Bude možná nutné zavřít některá oddělení okresních nemocnic. Lékaři by si podle něho zasloužili vyšší platy, ale není možné jim je v současné době dopřát. Ve skutečnosti je situace jednoduchá: lékaři prostě odejdou, nedá se s tím nic dělat. Ti, co neodejdou, zůstanou ze zvyku nebo z pohodlnosti. Jiný důvod, který by je tady držel, není, protože není, resp. nebyl by ani u jiných profesí. LOK rozjel akci, která se už nedá zastavit. Pokud chce vláda zůstat důsledná a neznemožnit se kapitulantstvím, musí se s tím smířit a uvažovat např. o náboru lékařů, pro něž jsou zdejší platy atraktivní (tj. ze zemí na východ od ČR). Ostatně i ze SRN odcházejí lékaři za lepším. Dělat něco rozumného lze teprve poté, co lékařský exodus vezmeme (a vláda ho vezme) za nevyhnutelnou a samozřejmou věc. Taková je situace, taková je doba. Že tomu LOK napomohl, a že ta nápomoc byla zlovolná a destruktivní, je problém vedení této organizace. A zase: proč by se měli chovat jinak než jiné české odbory. Ostatně, kdyby na to nepřišli oni, přišel by s tím někdo jiný.

 

Premiér Nečas se pozastavuje nad tím, proč se v novinách tolik píše o chystané pražské koalici ODS – ČSSD. Prý kdyby v Praze taková koalice vznikla, vypukne mediální řev, kdyby udělala koalici s ČSSD TOP09, vypuklo by ve stejných médiích nadšení. Pokud jde o Události (já ovšem nejsem médium), byl bych skutečně nadšen, protože ODS si potřebuje od vládnutí v Praze na čtyři roky odpočinout. Moc přibrala, potřebuje shodit pár kil v opozici, aby zůstala v kondici. Bohužel se tak nestane a mocenská všežravost ji nejspíš za nějaký čas zahubí.

 

 

Volební lídr ODS v Praze Svoboda v rozhovoru pro LN tvrdí, že regionální rada a sbor zastupitelů ODS v Praze začátkem týdne odhlasovaly, že povedou jednání jen s TOP09 a ČSSD dostala od nich jen „v podstatě nepřijatelnou nabídku, tedy my sedm radních a oni čtyři, plus náš volební program kompletně přepsaný do návrhu koaliční smlouvy“. Tvrzení je třeba brát s jistou rezervou, rozhovor pořizoval Daniel Kaiser z Klausovy novinářské lobby (Svoboda byl sám spíš pro koalici s TOP09, Klaus je jednoznačně pro velkou koalici a je velmi těžké se zbavit dojmu, že v rozhovoru jde hlavně o to, udělat z „vyslýchaného“ blba), ale pokud by tomu bylo opravdu tak, jak Svoboda říká, na jeho místě bych o tom zarputile mlčel, protože dělat politickému partnerovi takové pro něj předem nepřijatelné návrhy je krajně neslušné.