Senátní volby - 2. kolo v Lidovém domě

Senátní volby - 2. kolo v Lidovém domě Zdroj: Tomáš Tesař, Reflex.cz

Rozhodování na radnici: Je chodník pravicový, nebo levicový?

Komunální volby jsou za námi, na radnicích jsou uzavírány koalice napříč politickým spektrem a k tomu je slyšet ta nejpitomější fráze na světě: „Chodníky nejsou pravicové ani levicové, chodníky jsou potřeba.“

Jsou samozřejmě případy, kdy je široká koalice to nejmenší zlo. Ale tvrzení, že ve městě nejde o dělení na pravici a levici, je spíš výmluva, než cokoliv jiného. Donekonečna opakovaná chodníková fráze je totiž dost zavádějící.

 

 

Samozřejmě, že chodník není pravicový ani levicový. Věci takto rozdělovat nelze. Levicové nebo pravicové je lidské jednání. Jde tedy o to, co stavbě chodníku předchází. Jde o rozhodování zastupitelů nebo radních.

 

Necháme stavbu chodníku a tedy i cenu vysoutěžit mezi více zájemci, nebo to dáme tomu, co to dělá vždycky? Postavíme chodník dřív než inženýrské sítě? Nebo za peníze raději uspořádáme zabíjačku pro všechny z vesnice? Půjčíme si na stavbu chodníku, nebo nejdřív našetříme?

 

 

Že často levicová rozhodnutí dělají pravicové strany a naopak, to je věc druhá. Ale fakt, že rozhodování zastupitelů na vesnici má vliv na nepoměrně méně lidí než rozhodování ve vládě, neznamená, že tam nejde o levici a pravici. Jde!

 

Foto: Tomáš Tesař