topolánek

topolánek Zdroj: Michal Šula

Topolánek blufuje. Na místo v evropské agentuře se tlačí sám

Mám velkou šanci stát se šéfem Mezinárodní energetické agentury v Paříži. To už několikrát oznámil bývalý premiér Mirek Topolánek. Podle informací Reflexu je to ale spíše pouze jeho zbožné přání. Navíc se na toto místo nominoval sám.

 

Když byl Mirek Topolánek na jaře nucený odstoupit z funkce předsedy ODS a nevedl pak stranu ani do květnových sněmovních voleb, začal vedení občanských demokratů bombardovat maily a vzkazy, aby ho protlačilo s pomocí české vlády na lukrativní post výkonného ředitele energetické agentury. V ODS k tomu panovala značná skepse, ale nakonec se Petr Nečas rozhodl, že to udělá. Důvod? Nic moc ho to nestojí, nic moc pro to nemusí udělat, a když to nevyjde, tak to prostě nevyjde.

 

Česká politická a diplomatická mašinerie proto začala opatrně sondovat terén. Nečas hovořil o Topolánkově zamýšlené misi s některými evropskými politiky. Mezitím bývalý premiér doma naznačoval, že má poměrně velkou šanci. Jenže to pravda není.

 

Postavení České republiky i samotného Topolánka je na evropské (o světové ani nemluvme) scéně chabé. Nikoho moc nezajímáme. Zejména velké země (Francie, Británie či Německo) nemají vůbec žádný důvod lobbovat za nás. Navíc má v tomto případě Topolánek už dva známé a silné soupeře, kteří také chtějí stejnou funkci - současného ředitele agentury Japonce Nobua Tanaku a nizozemskou ministryni hospodářství Marii van der Hoevenovou.

 

Podle lidí, kteří pracují přímo v pařížské agentuře, jsou proto šance Mirka Topolánka spíše malé. Je to jen jeho zoufalá snaha uchytit se ve „velkém světě“. Přitom expremiér celá léta v rozhovorech hovořil o tom, že nebude mít sebemenší problém s uplatněním, až skončí v politice. Jak ale vidíme, jeho názory u nás už téměř nikoho nezajímají. On sám sice tvrdí, že má dnes velmi lukrativní místo a dost práce, ale co přesně, kdy a jak dělá, nechce prozradit.

 

Proč to tají? Není v tom jen další „kšeftík“, o kterém bude vědět jeho přítel Marek Dalík?