Radek John na jednání s ODS, ilustrační foto

Radek John na jednání s ODS, ilustrační foto Zdroj: ČTK

Objednali si špehování lidé z ODS, kteří přešli k TOP09?

Mnohem zajímavější, než kdo sledování paní Šorfové prováděl, by bylo zjistit, kdo si ho vlastně objednal.

 

Z Ministerstva vnitra odchází náměstek Miroslav Zahálka (Věci veřejné), který prý dříve pracoval v agentuře ABL. Podle toho, co řekl ČT jiný náměstek, Moroz, ze zdravotních důvodů. Přesto to vypadá jako projev špatného svědomí strany, přesněji řečeno je velmi snadné si to tak vykládat.

 

Mně by ale stejně víc zajímalo, kdo si sledování paní Šorfové, případně dalších, objednal, než kdo ho prováděl. Mluví se o dvou zastupitelích ODS, kteří letos přešli do TOP09. Pokus zatáhnout do věci TOP09 (o přestupu těch dvou mluvil v sobotu v právu ministr a místopředseda ODS Drobil) je ještě podivnější než výtky adresované Johnovi.

 

Je zjevné, že postavení Radka Johna ve VV je podobné jako postavení ministra Schwarzenberga v TOP09 a že by ministerstvo bez backgroundu ve VV těžko zvládal. Ale v době, kdy údajné sledování probíhalo, TOP09 ještě vůbec neexistovala, a i kdyby oba pánové do něho byli nějak zapleteni, jak to mohli v TOP09 vědět, když je přijímali? V každém případě, koalice je těsně před volbami pěkně v sobě. Nevím, jak to může stranám, které jí vytvářejí, prospět. Ale tomu, kdo to celé spískal, to nepochybně vyšlo.

 

Ministr Pospíšil připouští možnost, že by se nejvyšší státní zástupkyně Vesecká vrátila na své původní místo krajské státní zástupkyně v Hradci Králové. Způsobu, jak ministr a vláda paní Veseckou pojednává, je věnována naše dnešní glosa.