Peníze na blob by se podle Nadačního fondu pro knihovnu mohly vybrat sbírkou

Peníze na blob by se podle Nadačního fondu pro knihovnu mohly vybrat sbírkou Zdroj: Arcadis Project Management, s.r.o.

Budou nosit poslanci ODS povinně modré klobouky?

Sociální demokraté rozpoutali debatní orgie, pražská ODS se rozhodla nakonec přece jenom postavit Kaplického blob a na Slovensku se chystá novela jazykového zákona.

 

Tématem dne byla úterní odborářská demonstrace. Zvedla poslancům ČSSD i komentátorům z Práva náladu. Zdá se, že projevy defétismu, které se v ČSSD objevily po květnovém volebním debaklu a vedly k diskusím, zda by se snad náhodou neměli z pragmatických důvodů začít chovat slušně (někteří propadli dojmu, že hulvátství nepřitahuje tolik voličských hlasů, kolik si původně mysleli) jsou už překonány. Bohuslav Sobotka ruku v ruce s Paroubkem se objevili na náměstí Jana Palacha. Bude pouze třeba smířit se s tím, že v PS toho moc neprosadí. Pro nesmiřitelný boj proti třídnímu nepříteli je teď třeba získat masy. Nemusí jich být až tak moc, nejspíš by stačilo takových sto, dvě stě tisíc, ve vhodném složení (hodně policajtů a vojáků). Tématu se týká naše dnešní glosa.

 

Bude zajímavé sledovat, zda vláda tváří v tvář mase, i když zatím jen čtvrtinové, neprojeví slabost. Moc by si tím nepomohla.

 

Pod dojmem úspěchu rozpoutali v parlamentu sociální demokrati debatní orgie jako za starých topolánkovských časů. Opět kraloval David Rath. Rozdíl je jen v tom, že debata nekončí hlasovacím nervákem, zatím to vypadá tak, že by hlasování mohlo odpadnout, výsledek je předem dán. Účinné by bylo místo hlasování uspořádat na ulici (Sněmovní, sice se to nesmí, ale když se tam navalí padesát tisíc lidí, co si s tím kdo počne) pod taktovkou ČMKOS demonstraci. Demonstrující policisté by pak mohli vybílit nejen vestibul (mají to už natrénované), ale prorazit cestu přímo do jednacího sálu. Následovala by podle hezké české tradice defenestrace (jako v r. 1419 na halapartny, protože pád z prvního patra by většina defenestrovaných přežila, lidé jsou dnes odolní). Taky bude třeba dbát na to, aby z okna nevyletěl tu a tam někdo, kdo si to nezaslouží. (Přehledné by bylo, kdyby např. poslanci ODS byli povinni nosit jako homosexuálové v Boratově Kazachstánu modré klobouky). Jenže to by se muselo napřed odhlasovat jako zákon, nejlépe ústavní, a asi by to neprošlo.

 

Pražská ODS se rozhodla demonstrovat svou předvolební polepšenost tím, že se postaví za Kaplického blob. Zdá se, že je trochu pozdě. Autor je mrtvý, tým architektů, který měl projekt dopracovat, už neexistuje, příprava by podle architekta Zdeňka Lukeše trvala dva roky. ODS se navíc přepolepšila a chtěla by budovu umístit na místo, kde stál Stalinův pomník. Jako architektonický laik bych řekl, že je to velmi srandovní nápad, stavba se tam vůbec nehodí, vhodné místo bylo to původní. Ale vlastně je to dobře vymyšleno: pražskou ODS to nic nestojí, nic se nebude dít, jen bémovští papaláši předvádějí, že mají citlivé a něžné duše.

 

Slovenský ministr kultury předložil ve vládě novelu jazykového zákona, který kdysi vyvolal spory na slovenské politické scéně a napětí mezi Slovenskem a Maďarskem – jeho hlavním cílem bylo dát zahulit slovenské menšině. O zákon zřejmě bude ještě spor, je však zjevné, že nová vláda má dobrou vůli.

 

http://bohumildolezal.lidovky.cz/