Martin Pecina sleduje průběžné volební výsledky

Martin Pecina sleduje průběžné volební výsledky Zdroj: Blesk - Martin Mithofer

Exministr Pecina manifestuje za slušnost v politice

Ve zdravotnictví je zaděláno na vnitrokoaliční konflikt, Johnovy protikorupční návrhy jsou silácké a zneužitelné a komunisté lanaří Věci veřejné.

 

Zatímco ODS v rámci předvolební kampaně vehementně útočí na svého hlavního konkurenta a koaličního partnera TOP09 a jejího hybatele Miroslava Kalouska, soustředily se Věci veřejné klidu na pozitivní prezentaci svého očistného úsilí. Ministr Bárta nejprve navrhl řadu drastických omezení ve stavbě nových dálnic a železničních koridorů, pak je skoro všechny zrušil s tím, že se mu podařilo přivést stavební firmy k dostatečným úsporám, což byl smysl jeho akce. Otázku, zda opravdu dosáhl svého (což by byl solidní výkon), nebo zjistil, že radikální projekty se snadno říkají, ale velmi těžko prosazují, a ustoupil, si netroufám řešit. I kdyby šlo o směs obojího, nebyl by to zase až tak velký neúspěch. Ministr John má na vnitru větší potíže: jeho projekt boje proti korupci (testy spolehlivosti, odposlouchávání, posílení protikorupčního útvaru policie ČR) narazil u Transparency International, jejíž zástupci opustili poradní tým ministra s tím, že problém se nadá řešit pouhou buzerací, což zní na první poslech přesvědčivě. TI tvrdí, že represi musí předcházet solidní prevence a že pokud jde o korupci, je třeba nejprve zajistit nezávislost úředníků, policie a justice. Pokud by TI věděla, jak na to, a ve spolupráci s ministrem zrovna tyhle věci prosadila, zasloužila by ona i ministr John zbudovat skupinový pomník na podstavci od toho Stalinova. Návrhy pana ministra samy o sobě jsou silácké a zároveň velmi zneužitelné.

 

Zjevně v rámci předvolební války ODS s TOP09 odvolal ministr zdravotnictví Heger svou náměstkyni z ODS Kellerovou pro pomalost. Kellerová patřila k týmu exministra Julínka a ministrovi, který zvolil vůči rathovské lobby holubičí taktiku, víc než pomalost vadilo, že prosazuje návrhy, které u Rathova pobočníka Kubka (mám dojem, že je prezident od ČLK, a tedy i od Ratha, asi tolik, jako je Medvěděv prezident od Putina) a jeho spolupracovníků vyvolaly hněv. Ve zdravotnictví je zaděláno na velký vnitrokoaliční konflikt, s politikou ministra není zjevně příliš spokojen ani ministr financí. Pan ministr byl na ministerský stolec povolán podobně jako kdysi Přemysl na stolec knížecí. Nové strany musí improvizovat, tahle improvizace přijde možná TOP09 draho.

 

ODS konečně jmenovala svého kandidáta na primátorskou funkci v Praze. Je jím rovněž „člověk zvenčí“, někdejší prezident ČLK Bohuslav Svoboda. Tématu se týká naše dnešní glosa.

 

Exministři Fischerovy vlády Pecina a Kohout vydali manifest „Za slušnost v politice“. ČSSD podle nich byla jednou ze stran, které v posledních letech přispěly ke zhrubnutí politické scény a k osobním útokům (jak decentně řečeno, v posledních pěti letech hrála suverénně prim). Voličům se za toto jednání omlouvají. Do budoucna upřednostňují styl z dob utkávání Václava Klause s Milošem Zemanem a ze spolupráce ve Fischerově vládě. K prohlášení lze leccos připodotknout: pánové nikoho nejmenovali (každý si ovšem domyslí, že kritika míří v první řadě na Paroubka a Ratha), v době, kdy sprosťáctví ve straně kulminovalo, svůj hlas nepozvedli. Je taky otázka, zda hulvátský styl voličstvu ČSSD nevyhovuje víc, než slušnost těchto mladých Lotrandů (to není urážka, narážím jen na Loupežnickou pohádku Karla Čapka; oba pánové nepatřili ve vedení strany k představitelům stylu, který kritizují). Při tom při všem by bylo nesporně pozitivní, kdyby ČSSD chtěla přispět ke slušnější úrovni politického dialogu v ČR (i lidé, které za Paroubka odpuzovala, by si snadněji všimli, kdy a v čem mají sociální demokraté pravdu). Jenže proti nim nestojí Topolánek (politik jistě v tom či onom neomalený, ale schopný spolupráce), ale pan Nečas, který občas působí jako navoněná a ulízaná odrůda předsedy Paroubka. S dobrou vůlí v politice je to obtížné, jak se jednou roztočí kolotoč sprosťáctví (i Miloš Zeman, jehož se pánové dovolávají, k tomu přispěl velkou měrou), je těžké ho zastavit.

 

Komunisté se pokoušejí získat Věci veřejné pro souhlas se zřízením poslanecké komise, která by se zabývala problematickými obchody na Ministerstvu obrany (Gripeny, Pandury, minomety ad.). Pro Věci veřejné to bude velký svod, věc se dotýká ODS i TOP09 (TOP09 je nová strana starých politických matadorů), kdežto oni jsou z obliga. John už dal najevo, že hodlá být ve věci „inventury odložených případů“ iniciativní. Komunisté (předseda Filip) přitom už v neděli v Otázkách Václava Moravce dali jasně najevo, že nedopustí, aby se ODS z problému jen tak vyvlíkla. Zdá se, že to, co v MfD rozjeli jako útok na Kalouska, dopadne i na hlavu jeho konkurentů.

 

http://bohumildolezal.lidovky.cz/