Klaus bláznem

Klaus bláznem Zdroj: Jan Ignác Říha

Co přinesl den (pondělí 10. května)

Václav Klaus řekl časopisu Týden, že je a není proti přeběhlictví. Je zcela zásadně proti přeběhlictví v případě „stabilizované politické scény, kde visačka ODS, ČSSD, KDU-ČSL či KSČM byla visačkou jisté kvality, jasně definované identity“, O tom si dovolím velmi silně pochybovat.

 

Nejprve ČSSD pod Špidlou, pak ODS pod Topolánkem se své odporné visačky pokoušela intenzivně zbavit, bohužel se to ani v jednom případě nepovedlo. Pokud někdo prchá z Paroubkovy odpudivé autoritářské strany nebo z Nečasovy ODS, která pochoduje mit ruhig festem Schritt zpátky do Klausovy zadnice, je to naprosto legitimní a řekl bych sebezáchovný krok. Že zklamaní lidé budou opouštět TOP09 a hlavně Věci veřejné, je pochopitelné, VV to má ovšem, pokud se nemýlím ošetřené, s uprchlíkem – poslancem (na jiných uprchlících nezáleží, naopak, je velmi záhodno, aby po volbách ze všech stran veškeré členstvo uprchlo a nepřekáželo papalášům v jejich odpovědné práci) bude naloženo zhruba podle Benešových dekretů. Takže úprky z VV (do nové, roduvěrné ODS, kam jinam!) jsou jen zbožným Klausovým snem. Nečas se při setkání s Klausem minulý týden nesnažil úplně marně, vysloužil si jakousi Klausovu chválu. Strana se mění (pozdrav Pán Bůh) a Klaus by jí dokonce „za určitých okolností“ mohl dát ve sněmovních volbách hlas. Předtím však Nečas musí ještě ukázat, že si ho zaslouží. Tak výborně, jeden hlas by tu byl, teď ještě nějaké další. U pana Nečase zaujala pana prezidenta jedna myšlenka: totiž že je třeba vrátit ekonomickou dimenzi do centra pozornosti naší země. Safra, to je nápad, jak na to ten člověk přišel? Jinak Klaus kritizuje osočování mezi politiky a stranické hlídky v ulicích (není těžké přijít na to, že to není OK) a je proti tomu, aby ČR platila škody v zemích eurozóny, jako je momentálně Řecko (což mi připadá správné). Podle podržtašky Jakla nehodlá Klaus jmenovat Nečase předsedou jako prvního v případě, že by ODS s TOP09 měly dohromady parlamentní většinu, ale volby by vyhrála ČSSD (zdá se, že Schwarzenberga pořádně nenávidí). Prezident už taky neřekl výslovně, že by odmítl jmenovat menšinovou vládu ČSSD, závislou na hlasech komunistů. Měl by to těžké, ale pokud by se nechtěl stát tzv. Háchobenešem, měl by v takovém případě odstoupit. Tedy aspoň slušný člověk by to udělal. Jenže odstoupit Klaus neumí, v kursu pro prezidenty ho to neučili.

 

Havel prohlásil v Radiožurnálu na adresu ČSSD (aniž by ji jmenoval): „Všichni by se měli zamyslet, zda bezděky konfrontačním charakterem, který dávají předvolebnímu boji, do jisté míry nepovzbuzují výtržníky a násilníky.“ Jaképak bezděky, dělají to schválně a plánovitě, nevychází jim jen jedna věc. Rádi by hecovali násilníky proti politickým oponentům, ale vrací se jim to jako bumerang.

 

Právo přetisklo na komentářové stránce nenávistný výlev moravskoslezského hejtmana Palase k pořadu ČT2 o vraždění německých civilistů v poválečné ČSR. Něco podobného jsem četl naposled za Charty, předtím jako malé dítě v letech 1951-2. Kde? V Právu, pochopitelně. Není nad tradici. Tématu se týká naše dnešní glosa.

 

Rusové oslavovali své vítězství nad Německem (Západ oslavuje své vítězství o den dřív). Prezident Medvěděv v té souvislosti prohlásil, že válku vyhrál lid, Stalin spáchal proti svému lidu množství zločinů. Chápu, že Rusové mají problém. Za Stalina triumfálně vyhráli válku, jejich území se rozrostlo jako nikdy předtím, obsadili velkou část Evropy a stali se jednou ze dvou vojensky nejmocnějších zemí světa. Režim, který přinesli sobě a svým starým i novým koloniím, byl odporný, zločinný a primitivní. Vydržel pak ještě cca pětatřicet let. Vyrovnání se s touto skutečností by i vyspělejší zemi trvalo pořádných pár let. Mám vlastně jen jedno jediné přání: abychom při tom vyrovnávání nemuseli nedobrovolně asistovat. Máme svých problémů dost.

 

Paroubkův povel nekomunikovat s „pravicovými médii“ vyvolal mezi papaláši nižších rangů v ČSSD jakousi paniku. Proti je notorický kverulant Foldyna, předseda krajského výboru strany na Vysočině Joukl komunikuje se všemi. Už předtím se nad věcí pozastavil pražský šéf Hulínský a dokonce i jeden sociální demokrat, který si nepřál být jmenován, a to už je co říci. Pokud Paroubek uspěje, je všechno OK, ale běda, pokud ne: pak se zvedne řev a dosavadní lev televizních diskusí bude vyhnán jako prašivý pes.

 

Žádné oslnivé výsledky nepřinesl ani průzkum veřejného mínění ve Středočeském kraji, přesto že ho provedly levotočivé agentury STEM a SC&C pro středeční Otázky Václava Moravce. Podle zatím nepříliš podrobných výsledků (víc bude zítra v novinách) vyhrála ODS následovaná ČSSD (málo lichotivé pro Paroubkova raťafáka Ratha), třetí je TOP09, čtvrtí komunisté a páté Věci veřejné. Nikdo další by se do PS nedostal (a nedostane se do Otázek Václava Moravce speciál pro Středočeský kraj). Je to už čtvrtý krajský průzkum, přispívající k celkovému obrazu, že rozdíl mezi ODS a ČSSD je poměrně těsný. Zajímavé bude, prokáže-li se i ve středních Čechách, že zbývající tři strany dýchají někdejším obrům na záda. Dubnový průzkum agentury Median vykazuje zatím výsledky starého typu, ČSSD vede s 26,6%, druhá ODS má jen 19%, Komunisté 12,3, TOP09 10,7, VV 7,6, Lidovci 7,5 a těsně přes 5% jsou i Zemanovci. Nevím, není-li to už jen hudba minulosti.

 

A konečně: ČSSD si naplánovala předvolební finále do PS. Žádá (a taky nepochybně prosadí) mimořádnou schůzi k protikorupčnímu balíčku. V této souvislosti chce probrat všechny hříchy svých protivníků, zejména prezentovat výpověď bývalého detektiva ÚOOZ Tichého ohledně prorůstání zločinu a politiky (půjde zjevně o frontální útok na Ivana Langera a na ODS). Bude to neobyčejně pozoruhodná mela. Nejlepší by bylo, kdyby PS mohla zasedat i během voleb.

 

Bohumil Doležal, bohumildolezal.lidovky.cz