Glacier Express, Švýcarsko

Glacier Express, Švýcarsko Zdroj: Profimedia.cz

Horké gejzíry a prameny, ledové jeskyně, obrovské ledovce, pláže s černým pískem, polární záře – to je magický svět Islandu. Vydat se jej poznávat lze po známé turistické 300kilometrové trase Golden Circle, nebo je možné objet celý ostrov po Islandském silničním okruhu Ring Road, po němž se dostanete např. k úžasným vodopádům Godafoss.
Stále populárnějšími zájezdy do Řecka jsou takzvané Island Hopping, tedy okruhy po ostrovech. Nejoblíbenější jsou Santorini, Mykonos a Rhodos. Ale spoustu slunce, bílé domky a třpytivé moře najdou turisté i na dalších řeckých ostrovech a ostrůvkách. Vzpomeňte třeba na romantické záběry z filmu Mamma Mia, které se točily na ostrově Skiathos.
Ve francouzském regionu Bordeaux najdete víc než 100 tisíc vinic a tak je téměř povinností každého milovníka vína přijet se sem podívat a hlavně ochutnat. Rádi vás přivítají např. majitelé slavného Chateau de Pitray, vinařskou tradici vám dopodrobna představí také v jednom z nejstarších vinařství Chateau Pape-Clément a ve spa hotelu Les Sources de Caudalie si dokonce můžete vyzkoušet „vínoterapii“.
Jak v létě, tak v zimě je zážitkem možnost obdivovat krásy Alp z okénka ledovcového expresu. Vlak Glacier Express jezdí mezi švýcarskými městy Zermatt a St. Moritz po úzkorozchodných tratích v blízkosti alpských ledovců. Nebojte, říká se mu nejpomalejší expres světa, a tak se za necelých osm hodin, které jízda trvá, stihnete nejen kochat krajinou, ale i ochutnat různé švýcarské speciality v jídelním voze.
Zelená tráva, bílé dresy, jahody se smetanou, šampaňské – dalším z doporučených zážitků je nejstarší a nejslavnější tenisový turnaj světa. Do jinak poklidné západolondýnské čtvrti se na přelomu června a července, kdy se pravidelně Wimbledon koná, valí davy lidí nasát tu staromilskou a noblesní sportovní atmosféru.
9
Fotogalerie

Profesionálové radí, co byste si neměli nechat ujít při cestování po Evropě

Pokud přemýšlíte, kam se vypravit na výlet a nechcete opouštět Evropu, zkuste se inspirovat nápady cestovatelských expertů z celého světa.

Přes 800 profesionálů, kteří se živí cestováním (blogeři, novináři, zaměstnanci cestovních agentur), vybíralo destinace pro web FlightNetwork, kam se podle nich stojí za to v roce 2018 vypravit. Zajímavých míst a zážitků bylo určeno 50, nechybí třeba africké safari, expedice na Antarktidě nebo potápění se žraloky velrybími. Ale ne všechny jejich tipy jsou tak exotické, na seznamu je také devět destinací z Evropy. Jistě jste už řadu z nich navštívili, ale možná vás překvapí, co na nich zkušené cestovatele zaujalo a třeba mezi nimi najdete i nějaký zajímavý tip pro váš příští výlet. Podívejte se do naší fotogalerie.