Tianmen Mountain road, Čína

Tianmen Mountain road, Čína Zdroj: profimedia.cz

Asi nejznámější „silnicí smrti“ je sedmdesátikilometrový úsek Yungas Road v Bolívii. A při pohledu na úzkou klikatou cestu s nezpevněnými okraji nad příkrým srázem, se není co divit. Nejnebezpečnější je v mlze a ve vlhku, kdy dochází k sesuvům půdy. Odhadem tu ročně zemře 300 lidí.
Čtyři a půl kilometru je dlouhá silnice Passage de Gois, která vede z francouzské pevniny na ostrov Noirmoutier. Dvakrát denně ji příliv zaplaví tak, že je neprůjezdná a některé její úseky mohou být až čtyři metry hluboko pod vodou.
Před dvěma lety byla nejnebezpečnější silnicí na světě na webu dangerousroads.org vyhlášena silnice klikatící se z turecké hory Soganli. Tuto nezpevněnou cestu ve svahu před více než sto lety vybudovali ruští vojáci.
Přejezd přes největší solnou pláň světa Salar de Uyuni v Bolívii je populární turistickou atrakcí. Avšak s průvodci a v terénních autech. Na vlastní pěst bychom ho nedoporučovali. Na pláni je velmi snadné zabloudit, mobilní telefony tu nemívají signál a v zimě tu navíc bývá pouhých -20 °C.
Z čínského Kašgaru do pákistánského Abbottábádu vede přes čtveřici nejvyšších pohoří světa Karákóramská dálnice. V zimních měsících jsou její vysokohorské úseky kvůli lavinám a závějím uzavřeny. Nebezpečné bylo už její budování, které v 60. letech nepřežily stovky čínských dělníků.
8
Fotogalerie

Tudy cesta nevede aneb 8 nejšílenějších silnic světa, po kterých byste se nechtěli projet

I ti nejzkušenější řidiči občas narazí na úsek cesty, kde se necítí za volantem zrovna příjemně. A my takových míst známe celou osmičku.

Při cestování někdy bývá největší adrenalin samotná přeprava z místa na místo. Nepříjemné jsou silnice ve vysoké nadmořské výšce s jednou zatáčkou za druhou, ale i nudně rovných 142 kilometrů australské dálnice v pustině, snadno se ztratíte na solných pláních v Bolívii a ve Francii se zase stává, že se silnice, po které právě jedete, zalije mořem.

Jak vypadá takové adrenalinové cestování, si z bezpečí od počítače prohlédněte v naší fotogalerii: