Lastovo - tady zažijete skvělou levnou dovolenou na majáku

Lastovo - tady zažijete skvělou levnou dovolenou na majáku Zdroj: Michael Fokt

Orebić
Tři týdny u moře za pár korun
Tři týdny u moře za pár korun
Tři týdny u moře za pár korun
Tři týdny u moře za pár korun
25
Fotogalerie

Tři týdny u moře za pár korun aneb Jak si zařídit all inclusive vlastními silami

Strávit tři týdny u moře za cenu běžného týdenního pobytu s cestovní kanceláří? Většina lidí to považuje za nemožné. Ale jde to. Není v tom nic složitého ani bůhvíjak originálního. Stačí se nebát a vzít akci do vlastních rukou. Když zkombinujete několik postupů, vyjde vám dovolená jako víno.

Na začátku všeho stála obrovská touha být v létě u moře co nejdéle. Většina cestovních kanceláří má v nabídce nanejvýš dvanáctidenní zájezdy. Ještě dnes si pamatuji ten pocit frustrace, kdy jsem seděla na pláži s nohama zabořenýma v písku a věděla, že do konce pobytu zbývají už jen dva dny. Jak to udělat, aby byl příští rok jiný? Koupit dva zájezdy, spojit je a odečíst prostřední letenky? Drahé. Vykašlat se na letadlo, jet autem a koupit si od cestovky jenom ubytování? Pořád drahé. Donekonečna jsem si s tím lámala hlavu a nic kloudného mě nenapadalo. Jediné, čím jsem si byla jistá, bylo, že to musí jít.

Ubytování: oslovte majitele

Plánování dovolené – pro mnohé stres, ale já si to užívám. Jako první hledám ubytování. Příbuzní i přátelé se mě často ptají, kde hledám. Jednoduše googlím. Nejekonomičtější je najít si majitele apartmánu a domluvit se s ním napřímo. Téměř vždy vám nabídne rozumnou cenu.

Pokud se to nedaří, jsou tu servery Airbnb nebo Booking.com. Hledání zabere trochu času, ale vyplatí se to. Ideální termín na lov levného ubytování je duben, případně první půlka května.

Doprava: po vlastní ose

Dopravu následně zařídíte snadno. My často jezdíme autem. Hodně ho totiž využíváme na místě. Odpadnou nám náklady na pronájem vozidla, bez kterého bychom si neužili spoustu věcí: třeba být každý den na jiné pláži. Kdo se nechce kodrcat autem, využije nabídku nízkonákladových leteckých společností. Doporučuji nebát se odletů i z jiných měst než z Prahy. Velmi dobré zkušenosti máme například s Norimberkem nebo s Mnichovem.

Levné jídlo + zážitek

Spousta žen tvrdí, že pro ně dovolená není odpočinek, pokud by na ní měly vařit a že pro ně je ideální program all inclusive. To chápu, ale je to drahá varianta. Pokud chcete mít dovolenou delší za tutéž cenu, je potřeba pomoci si z vlastních zdrojů. Já na dovolené jednoduše vařím a zjistila jsem, že tím na sobě žádné zásadní příkoří nepáchám. Naopak, ušetřím spoustu peněz. Část surovin si přivezu z Prahy za nižší ceny. Zbytek dokoupím na místě a ještě si při tom užiju spoustu zážitků na místních trzích.

Baví mě nakupovat na trhu a dát se tam do řeči se všemi těmi babičkami a dědečky nebo v sámošce vybírat místní produkty. Navíc se dozvím užitečné informace: ke komu si zajít pro víno, které je třikrát levnější než v obchodě, kam zaskočit pro olivový olej, domácí sýry či čerstvé ryby. Navíc, procházka na ranní trh nebo do pekárny pro voňavé pečivo má pravé prázdninové kouzlo. Všechno ještě spí a moře je báječně klidné. Loďky se romanticky pohupují na vodě a kolem stěžňů létají racci.

Na kolik to celé přijde?

Za posledních sedm let, kdy s nadšením provozujeme model třítýdenních dovolených, se toho v Evropě hodně změnilo. Zažili jsme několik politických turbulencí i posílení koruny na neuvěřitelných dvacet sedm korun za euro. Přes to všechno jsme si dokázali udržet náš standard. Chodíme do restaurací, jezdíme na výlety, plavíme se na lodích. A to všechno za stále stejný rozpočet sedmdesáti pěti tisíc korun pro naši rodinnou čtyřku.

Zkuste to taky. Podívejte se na srovnání rozpočtů a další tipy, jak srazit cenu dovolené, která jen tak neskončí.

Jak ještě zlevnit dovolenou

Pronajměte byt

Pronajměte byt na dobu, kdy v něm nejste. Stačí se jen zaregistrovat právě na server Airbnb. Pro zkušené zahraniční turisty je to naprosto běžné. Zatímco vy se derete k moři, spousta lidí chce objevovat evropské metropole.

Vezměte práci s sebou

Druhý užitečný zvyk je spojit práci s dovolenou. Prostě sbalíte potřebná data na harddisk a jedete. Tímto způsobem funguje například hodně copywriterů, programátorů, grafiků nebo lidé z marketingu. Pokud se naučíte fungovat on-line, vaše dovolená je prakticky nekonečná.

Využijte mediální humbuk

O místech naší dovolené rozhodují i politické události. Lidé se často raději vzdají cestovatelských představ ze strachu, že jejich vysněná destinace je nebezpečná, protože o tom píší noviny. Často se však jedná o nafouklou bublinu a místo je přitom bezpečné. Řada lidí má dodnes pocit, že je Řecko zavalené uprchlíky nebo že v Egyptě na plážích létají kulky. Samozřejmě že člověk musí být zodpovědný a nevystavovat se zbytečným rizikům, nicméně by měl také zapojit zdravý rozum. Když překoná předsudky a sežene kvalitní informace, zjistí, že uměle vyvolaná panika má pro cestovatele jednu pozitivní stránku. Ceny ubytování i služeb, či dokonce celých zájezdů strmě padají dolů.

Příležitosti mimo sezonu

Dobré načasování výrazně mění situaci ve prospěch vaší dovolené. Pokud vás nic nenutí jezdit na ni v červenci a v srpnu, zvolte okrajové měsíce jako květen, červen nebo říjen. Vše je pak mnohem levnější. Nezdá se to, ale euro k euru a najednou zjistíte, že máte peněženku plnou peněz. Co s nimi? Já radím, roztočte je. Třeba si najměte loď i s kapitánem a udělejte si výlet na nedaleký ostrov. Není to nic nesplnitelného. Místní obyvatelé budou moc rádi, že si mohou přivydělat, a v mimosezoně vám ještě urvou ruce.

Zážitky zdarma

Mnoho turistických atrakcí je zcela bezplatných. Navštivte místní turistické infocentrum a zjistěte si, co je ve vaší lokalitě zadarmo: vstupy do muzeí, ochutnávkové akce, doprava či průvodce po městě. Jestliže třeba míříte do Itálie, určitě si udělejte zastávku v Římě. Do vatikánských muzeí i do Panteonu se dostanete zadarmo. V Madridu budete zadarmo obdivovat díla geniálního Francisca de Goyi. A ve Vídni navštivte zahrady zámku Schoenbrunn – nezaplatíte ani cent.


SROVNÁNÍ ROZPOČTŮ 

Šolta po vlastní ose3 týdny individuálně v červenci pro 2 dospěléa 2 děti do 14 let

Ubytování: 50 eur/noc/apartmán – 28 500 Kč s grilováním 200 m od moře (v ceně: Wi-Fi, parkování, povlečení, pračka)
Benzin (tam i zpět + 1000 km na místě): 5500 Kč
Dálniční poplatky: 4200 Kč
Trajekt (4 osoby + auto): 3900 Kč
Nákup ryb: Rybí farma – mořský vlk neboli „lubin“ 250–290 Kč/kg
Dovezené potraviny z Česka asi na 10 dní včetně piva: 5000 Kč
Restaurace: Konoba Nevera ve Stomorské, porce 220–400 Kč
Ceny některých potravin: chleba 24 Kč, brambory 15 Kč, rajčata 40 Kč, pršut 280 Kč, litr vína od vinaře 70 Kč, pivo 2 l 83 Kč

Rozpočet 75 000 Kč, fixní náklady 47 100 Kč, zbude na provoz na místě 27 900 Kč

Ostrov Brač s cestovkou1 týden s CK v červencipro 2 dospělé a 2 děti na přistýlce all inclusive

Cena týdenního zájezdu all inclusive v tříhvězdičkovém hotelu kolísá cca od 17 do 32 tisíc za dospělého. Cena za dítě je též různá podle věku, u dražších pobytů je zdarma pobyt dítěte do vyššího věku atd.

Rozpočet je ilustrativní příklad:

1x dospělý pobyt all inclusive: 31 590 Kč
1x letenka dospělý: 8890 Kč
1x transfer dospělý: 2000 Kč
2x dítě do 14 let na přistýlce: zdarma
1x letenka dítě: 8890 Kč
1x transfer dítě: 2000 Kč

Celkem pro 2 dospělé + 2 děti na 1 týden all inclusive = 106 740 Kč


Tip: Do Monaka za tři eura?

Z Nice přímo do Monte Carla jede za tuto cenu pobřežní vláček. Po druhé nejmenší zemi na světě se budete pohybovat městskými autobusy. Celodenní jízdenka stojí jen pět eur. A i v zemi milionářů se najíte výtečně a levně. V budově Centre Commercial de Fontvielle je velmi dobře zásobený hypermarket Carrefour. Tam seženete teplé i studené pokrmy, které si můžete sníst u venkovního posezení před vstupem, tak jako mnoho ostatních.