Jeskyně zapomenutych snu Werner Herzog

Jeskyně zapomenutych snu Werner Herzog Zdroj: repro

Plakát k filmu
Režisér Werner Herzog je současně i hlavní postavou dokumentu
Sošky a malby uvnitř jeskyně jsou nejstaršim lidským uměním
Film vyvolal velký divácký zájem v Evropě i Americe
Díky svému jménu nakonec získal Herzog (vlevo) výjimku uvnitř i natáčet  - přímo od francouzského ministra kultury
7
Fotogalerie

Vydejte se na plátně do Jeskyně zapomenutých snů, dávné kolébky umění

Říkat o tomto filmu že je fantastický je stejně zbytečné jako tvrzení že Grand Canyon je obrovský, napsal o posledním snímku Wernera Herzoga deník Hollywood Reporter. Meditativní snímek, vynášený nejen filmovými kritiky, můžete vidět v kinech i na DVD. Ve formátu 3D vás přenese do míst, která nemáte šanci nikdy v životě navštívit.

Jeskyně zapomenutých snů (Francie, Kanada, USA, UK, Germany/2010)
režie: Werner Herzog
scénář: Werner Herzog, Judith Thurman
kamera: Peter Zeitlinger
hudba: Ernst Reijseger
hrají: Werner Herzog, Dominique Baffier, Jean Clottes, Jean-Michel Geneste, Carole Fritz, Gilles Tosello, Michel Philippe, Julien Monney, Nicholas Conard, Wulf Hein, Maria Malina, Maurice Maurin, Charles Fathy
čas: 90 minut

 

Na jihu Francie leží v údolí řeky Ardèche unikátní jeskyně velikosti fotbalového hřiště, v níž archeolog Jean-Marie Chauvet v roce 1994 nalezl pradávné kresby a sošky, první výsledky tvůrčích činností našich předků. Senzační nález oblétl celosvětová média a zaujal kromě mnoha dalších i proslulého německého režiséra Wernera Herzoga, od mládí obdivujícího jeskynní malby v nedalekém Lascaux. Ten byl kresbami bizonů či lovců divokých zvířat a modelovanými lidskými postavami tak fascinovaný, že se vydal do Francie, aby téměř rok vyřizoval po úřadech povolení ke vstupu.

 

 

"Nebylo to nic jednoduchého, Francouzi jsou velmi teritoriálně založení a báli se, že dojde k poškození vnitřku jeskyně," říká Herzog v rozhovoru pro ZDF. Díky svému jménu nakonec získal výjimku uvnitř i natáčet  - přímo od francouzského ministra kultury. V hluboké krápníkové jeskyni, která nese Chauvetovo jméno, přenesl na plátno se svým filmařským týmem nevídanou kolekci jeskynních maleb, jež jsou dvakrát starší než jakékoliv předchozí archeologické objevy pozůstatků lidské tvorby. Tady se zrodilo veškeré umění.

 

 

Desítky tisíc let hermeticky uzavřená jeskyně vydala kromě maleb i mnoho dalších stop po životě člověka a zvířat, která ho v té době obklopovala. Vzhledem ke křehkosti celého systému je jeskyně veřejnosti zcela nepřístupná a režisér Werner Herzog (ikona světové kinematografie, autor řady hraných i dokumentárních filmů) byl prvním a zřejmě i posledním filmařem, jenž dostal možnost v jejích prostorách natáčet.

 

Vznikl tak film, který diváky díky zvolené 3D technologii dokonale provede místem, jež nám příroda a naši předci uchovali ve stavu, v jakém byl opuštěn v době paleolitu, tedy před více než 30 000 lety. Herzog přitom pracoval ve velmi ztížených a omezených podmínkách - do jeskyně je vstup povolen i vědeckým týmům jen dvakrát do roka.

 

Přístupem venkovního vzduchu by mohlo začít docházet k plesnivění a tím pádem ničení jeskynních zdí, na nichž paleolitický člověk zanechal svůj umělecký otisk. Uvntiř se navíc nelze pohybovat dlouho - hrozí tu otrava oxidem uhličitým a radonem, jenž se uvnitř vyskytuje v nebezpečně zvýšeném množství. Před 20 tisíci lety byla jeskyně hermeticky uzavřena během posledního zalednění Evropy a Severní Ameriky.

 

 

Režisérova fascinace místem hraje ve snímku Jeskyně zapomenutých snů jasný prim - lze se tomu ale divit, když posvátnost slavné francouzské jeskyně je tak silná? Když stojíte pár centimetrů od mamuta, kterého v jeskyni uhlem namalovala lidská bytost žijících v dobách, o nichž víme tak strašně málo? Obrazy osvěcují jen pochodně a světla v rukou štábu a Herzog tu sugestivním způsobem hovoří o návratu k prvotní touze člověka komunikovat. Vždyť řeč, která se vyvíjela i za pomoci obrazů, nás oddělila od říše zvířat. Dokument zachovává čistotu Herzogových záměrů, jemuž nešlo o nic jiného, než ten silný zážitek ze slanění se do hlubin Země k nejstarším lidským kresbám dopřát i filmovým divákům.

 

Režisér Werner Herzog se narodil roku 1942 v Mnichově a vyrůstal v odlehlé bavorské vesničce. Pracoval jako svářeč, aby si mohl v devatenácti letech dovolit natočit svůj první film. Dnes má za sebou více než 50 natočených snímů, publikoval více než tucet textů a režíroval několik oper v Bayreuthu a La Scale. Byl nominován na Oscara a je držitelem 38 filmových cen, například speciální ceny poroty na festivalu v Cannes. Žije v Los Angeles.