Timo Parvela - Ella ve škole

Timo Parvela - Ella ve škole Zdroj: Archív

Ella ve škole aneb Proč se pan učitel chová divně

Knížky o holčičce Elle a jejích kamarádech jsou určeny pro mladší čtenáře, protože Ellka právě nastoupila do první třídy. V prvním díle Ella ve škole, který nedávno vyšel česky v nakladatelství Portál, se tak dětskýma očima, bez přikrašlování, konkrétně a informativně, dozvíte, co to dneska obnáší, začát chodit na základku.

Co se třeba stane, když Ella spolkne gumu? Kdo se nakonec rozbrečí? A co takhle mít učitele, který se najednou tak trochu zblázní? Proč bývá podrážděný? Někdo ho vydírá?

Finská literatura pro děti zůstává nedostižná v tom, že moderně, pravdivě a zároveň poeticky dětem vysvětluje, „jak věci fungují“. S důrazem na to, že nic není ideální a že se občas taky něco pokazí. Tato filozofie „zábavně popiš a ukaž na konkrétním příkladu“ je totiž kongeniálně propojena se skandinávským, na praktické dovednosti orientovaným systémem školního vzdělávání. Není proto divu, že nepopiratelná hvězda finské dětské literatury Timo Parvela, autor volné humoristické série o holčičce Elle a jejích kamarádech, je původním povoláním učitel. Pod jeho vedením nám Ella bude, doufejme, stárnout i v češtině.