Ted Hope a Ivan Passer.

Ted Hope a Ivan Passer. Zdroj: KVIFF

Místo kina počítač. Ted Hope z Amazonu ve Varech představí nový model distribuce filmů

Renomovaný producent nezávislých filmů (mimo jiné 21 gramů, Štěstí, AmericanSplendor a Storytelling) TED HOPE přijede letos do Karlových Varů potřetí – tentokrát nově jako hlavní producent Amazon Studios.

Firma Amazon vstoupila na filmový trh s novou strategií natáčení a distribuce filmů na video-on-demand bázi (diváci si tedy mohou filmy vybírat i stahovat přímo z webového rozhraní Amazonu). Začala se také věnovat distribuci nezávislých uměleckých filmů v kinech. Například v programu letošního festivalu v Cannes uvedl Amazon pět filmů: tři z nich v soutěži včetně nového filmu Jima Jarmusche, a např. mimosoutěžní nový snímek Woodyho Allena. Amazon se věnuje i výrobě televizních show a dramaturgicky cílenému crowd-sourcingu filmů.

“Ted Hope byl už na festivalu dvakrát – jednou jako člen hlavní poroty a o tři roky později jako producent soutěžního filmu Spoluautor. Když jsme se setkali letos v Sundance, shodli jsme se, že by stálo za to, aby přijel do Karlových Varů jako šéfproducent Amazonu a představil jejich nový projekt v Česku. V Karlových Varech by Ted rád využil také jedinečné příležitosti setkat se s desítkami evropských distributorů,“ vysvětlil výkonný ředitel festivalu Kryštof Mucha.

Festival připravuje také speciální veřejnou debatu v rámci Industry programu, na které Ted Hope představí svou vizi filmového průmyslu v blízké budoucnosti.