Robbie Williams

Robbie Williams Zdroj: Profimedia

Robbie Williams v sobotu po jedenácti letech opět roztančí Prahu

Showbyznys stvořil řadu mladých hvězd a hvězdiček, jež zapadly ještě dřív, než mohly předvést, co v nich opravdu je. Podobný osud hrozil i Robbiemu Williamsovi, který sbíral slávu už na začátku 90. let jako člen chlapecké kapely Take That. Mladík, který tehdy spíš než hudebními výkony budil pozornost žerty a nejen alkoholovými eskapádami, ale nakonec prorazil. Nedávno čtyřicetiletý zpěvák vystoupí v sobotu 26. dubna po 11 letech v Praze.

Williamsovy desky, plné zábavného a inteligentního popu, se i přes krizi gramofonového průmyslu dobře prodávají a turné, během kterých jej mohli poznat i čeští fanoušci, bývají vyprodaná. Jen v Americe, kde už řadu let žije, se Robbiemu stále nedaří tak, jak by si sám přál. V rodné Británii přitom už dávno patří mezi největší hvězdy, úspěchy slaví i ve zbytku Evropy nebo Latinské Americe. Jen pro Američany je - alespoň podle kritiků - příliš anglický, což se za oceánem neodpouští.

Důkazem o spojení s Anglií může být třeba Wiliamsova záliba v ironických vtípcích nebo potřeba občas sám sebe shazovat. A navíc - ani s blížící se čtyřicítkou Robbie neopustil osvědčenou image odrostlého a vždy mírně rebelského kluka. Na druhou stranu i proto před dvěma lety nemohl nikdo jiný zahájit velkolepou show k 60. výročí panování Alžběty II. lépe než Robbie Williams. Zvolil pro tu příležitost nadmíru vhodný hit Let Me Entertain You (Nechte mě, ať vás bavím).

Na jeden "etalon anglickosti" se ale Robbiemu Williamsovi - aspoň zatím - dosáhnout nepodařilo. Před lety se totiž objevily zvěsti, že by se mohl stát novým Jamesem Bondem. Nakonec ale zůstalo jen u spekulací a roli v roce 2005 získal zkušený herec Daniel Craig, který přitom na rozdíl od Williamse na první pohled Bondem moc není. Populární zpěvák se ale aspoň může utěšovat tím, že tak trochu bondovskou roli si zkusil už koncem 90. let v klipu k písničce Millennium.

Video, ve kterém mezi rekvizitami nechybí tryskový oblek nebo typický vůz agenta 007 značky Aston Martin, je přitom jen jedním z mnoha, kde se Robbie Williams s neskrývaným potěšením svezl na retro vlně. Filmové ztvárnění hitu Supreme (2000), kde nechybí pro Williamse typická ironická tečka, připomnělo velkolepou éru formule jedna 70. let a starým kriminálkám ze stejné doby vzdal poctu dokonce ve dvou na sebe navazujících klipech - Road to Mandalay a Eternity (2001).

Do minulosti se ale Robbie Williams vrací nejen ve videoklipech. Ze světa popu, ve kterém uspěl zejména díky o půl generace staršímu producentovi a skladateli Guyi Chambersovi, si naposled loni s albem nazvaným Swings Both Ways, jež představí i v Praze, odskočil ke swingu. Ve stejném hudebním stylu ostatně vydal už v roce 2001 kritikou ceněnou desku Swing When You're Winning, ze které pochází například úspěšná coververze hitu Somethin' Stupid z repertoáru Franka Sinatry.

Robbie Williams ji nazpíval s hollywoodskou hvězdou Nicole Kidmanovou, jež tehdy podlehla jeho osobnímu kouzlu. "Připadal jsem jí atraktivní. Nakonec jsem už nevěděl, co mám povídat, a tak jsem na ni prostě skočil," řekl o Robbie románku s půvabnou Australankou, jen jednou z mnoha žen, které pošly jeho postelí. "Tři čtvrtiny historek o mých záletech jsou smyšlené," prohlásil ale jednou ke zprávám o svých milenkách, ke kterým prý patřily i zpěvačka Geri Halliwellová nebo herečka Cameron Diazová.

Časem se ale autor výroku "jsem zamilovaný do představy, že se zamilovávat nebudu", který kdysi vztah označil za zbytečnou tvrdou dřinu, uklidnil. Pryč už jsou také období plná alkoholu a drog, kterými si zvyšoval sebevědomí a kvůli kterým ovšem také opakovaně skončil v léčebně. Dnes Robbie Williams osmým rokem žije s americkou herečkou Aydou Fieldovou a předloni se páru narodila dcera Theodora Rose. Kvůli potomkovi dokonce někdejší "věčný starý mládenec" přestal kouřit.