Jakub Michálek, Ivan Bartoš, Mikuláš Ferjenčík - ilustrační snímek

Jakub Michálek, Ivan Bartoš, Mikuláš Ferjenčík - ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Piráti v posledních týdnech zradili prazáklady svého programu. Potrestají je voliči?

Na to, že (nejen) čeští politici v zásadě kašlou na své programy, jsme si již zvykli. Nicméně aktuální porušování pilířů programu Pirátské strany se blíží stavu, jako kdyby českomoravští komunisté začali prosazovat neoliberální kapitalismus a potrestání zločinů komunismu.

Piráti jsou či byli miláčci médií, takoví sympatičtí rošťáci. Patrně proto nikdo nemluví o jejich programovém selhání. Jak již název Piráti napovídá, hlavním smyslem jejich existence bylo osvobození lidí z okovů práva duševního vlastnictví a autorských práv.

Když však Českem otřásl nedávný plagiátorský ministerský skandál, kde byli hrdinní Piráti? Když kvůli autorskému pirátství po paní Taťáně Malé skončil ve vládě kvůli obdobným průšvihům se svou dávnou bakalářskou prací i ministr (bakalářské) práce a sociálních věcí pan Petr Krčál?

Vážení Piráti, zastali jste se těchto průkopníků bořících mýty ohledně autorského práva? Zastali jste se citovaných titánů, kteří uvedli vaše programové body v praxi? Nikoliv, naopak jste jim ještě mainstreamově moralisticky přisolili. Smutné.

Moderní korzáři zapomněli na voliče?

Nemáte také pocit, že romantizovaní zloději, tedy Piráti, do značné míry zapomněli na své voliče – hodné lidi stahující tisíce filmů, her a písniček ve falešném značkovém oblečení, s falešnými kabelkami a opasky? Nezapomněli naši středoevropští korzáři na své voliče – rodiče dětí, které ušetřily stovky hodin drahocenného „teen-času“, když „upirátily“ tisíce seminárek a domácích úkolů?

Nemá být správný Pirát již ze své prapodstaty udatným bojovníkem proti zlé hydře autorských práv, a nikoliv upocený mravokárce, jenž přikládá další moralizující polínko do vatry opékající „plagiátorské“ ministry?

Číňané, de facto ideoví pirátští inspirátoři, s oblibou říkají – Pro autora není větší pocty, než když někdo kopíruje jeho dílo. Kontaktovali snad naši Piráti původní autory děl, ze kterých exministři opisovali, aby paní Malé a panu Krčálovi poděkovali za jejich „poctu“?

Stahovat filmy se dle Pirátů může a pár stránek bakalářky nikoliv, to jsou závěry posledního pirátského sjezdu, ptáme se v nadsázce.

Pakliže opisování kritizují konzervativní politici, pak je svět v pořádku, ale pokud se k nim přiřadí i Piráti, proč je pak volit? Vždyť pak již možno rovnou volit tzv. tradiční strany, ne?

Na závěr již vážněji – nežijeme v Kocourkově, kde se sice ihned odstupuje za před lety možná opsané diplomky či bakalářky (připomeňme, žádné správní ani soudní rozhodnutí zde nepadlo), ale ve vládě zůstává trestně stíhaný premiér obviněný z desetimilionových deliktů?

Autor je právník a publicista