Šéf KSČM Vojtěch Filip

Šéf KSČM Vojtěch Filip Zdroj: ČTK/Šimánek Vít

Karel Steigerwald: Rusové nacházejí otevřená vrata do nové české vlády

Čeští komunisti dělají často stejnou politiku jako Putin. Je to sice nepochopitelné, protože Putin už není komunista, nýbrž autokrat s oligarchy za zády, ale je to tak. Asi jim v hlavách vykvetlo příslovečné Kollárovo vlastenecké blouznění „…k velikému přichyl tomu tam se dubisku, jež vzdoruje zhoubným dosaváde časům…“, které s marxismem má asi tolik společného, co Filip sám.

Pro hlasování o důvěře (a nadále) dal Babišově nové vládě řadu podmínek, jaké by dal české vládě i Putin, kdyby nad ní jako kdysi Rusové přímo panovali. Podmínky se týkají naší pozice v NATO a ve společenství západoevropských států a zahraničních vojenských expedicí, vše z hlediska ruských mocenských zájmů. Později může Filip přihodit další, pokud Putin přitvrdí, v pečlivém pozoru je pořád.

Konstrukce nové české vlády je velkým úspěchem Putinovy zahraniční politiky, ať už se o něj zasloužil on, nebo čeští politici. KSČM, Putinova pátá kolona v ČR, na straně jedné, prezidentova afinita k Putinovi, ne-li přímo obdiv, na straně druhé, a navíc apatie veřejnosti, tak je zahraničně politická pozice nové vlády vykolíkovaná.

Je to další krok do ruského područí, v němž český komunismus, nevím proč, vidí jakousi naději. Nemuchlá se s šéfem ruských komunistů Gennadijem Zjuganovem, muchlá se s Putinem, který komunismus zradil a nahradil ho neocarismem. Křivky, které kreslí historie, bývají hodně podivné. Zejména, jak veršoval Seifert, „v té zpropadené voliéře Čech“.