Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: Profimedia.cz

Bližší komáři než Beran. Zeman opět ukázal, jak se staví k hrdinům

Včera večer byly do Prahy vládním speciálem z Říma dovezeny ostatky kardinála Josefa Berana. Na mši, kterou za mučedníka nacismu i komunismu odslouží Dominik Duka, bude překvapivě chybět prezident Zeman. A nemohl si vybrat symboličtější důvod – ve stejnou dobu má v plánu návštěvu sjezdu KSČM. Po kauze s nevyznamenáním Jiřího Bradyho jde o další zarážející ukázku Zemanova postoje k obětem totalit.

Josef Beran v první řadě nebyl jen jedním z mnoha dalších představitelů katolické církve 20. století. Když na přelomu 40. a 50. let dal tehdy ještě jako arcibiskup jasně najevo, že nepřistoupí na kolaboraci církve s právě se rodícím režimem, zorganizovala StB jeho vypískání přímo v katedrále. Po dlouhá léta byl komunisty internován, ještě předtím strávil roky 1942-45 postupně ve dvou koncentračních táborech – nejdříve v Terezíně, pak v Dachau.

Po jmenování kardinálem se Beran nuceně přestěhoval do Říma. Těsně před jeho smrtí se k němu ještě snažil dostat tehdejší papež Pavel VI., na místo ale dorazil až když byl kardinál mrtvý. Jeho ostatky byly uloženy na mimořádně významném místě – v kryptě baziliky Sv. Petra, kde leží ostatky 91 papežů a několika svatých. Stručně řečeno v kryptě až do tohoto týdne leželi jen papežové, svatí a jeden český kardinál.

Komunisté si nepřáli převoz Beranových ostatků zpátky do Čech. Že nakonec Beran spočine v katedrále Sv. Víta lze považovat za jeho symbolické vítězství i dlouhá léta po smrti. Dnes odpoledne budou ostatky procesím přepraveny ze Strahova na Hradčanské náměstí, následně na místě odslouží mši kardinál Duka, který se mimochodem také kriticky vyjádřil k narůstání vlivu komunistů v politice.

Prezident Zeman bude u zásadního momentu chybět. Bylo by přirozené se ptát, zda jede na důležitou zahraniční cestu, má náhlé zdravotní problémy nebo jej třeba v Praze čeká jednání s nějakým světovým státníkem. Nic z toho ale není pravdou, Zeman jede do Hradce Králové na sjezd KSČM, strany hlásící se k dědictví systému, jenž Berana vyhnal z vlasti. Korunku tomu všemu nasazuje fakt, že jejím předsedou může po víkendu být Josef Skála, tvrdý ultrakomunista, který se chlubí, že úkoloval estébáky.

Zeman jede na sjezd komunistů jako první prezident po revoluci. Proč právě ve chvíli, kdy je jejich strana nejslabší za posledních 70 let a krčí se u sedmi procent? Zároveň doporučuje vítězi voleb Babišovi s KSČM jednat o vládě, ta bez jejích hlasů téměř jistě nevznikne. Paradoxně jej s komunisty pojí náklonnost k Rusku – zemi, kde vládne tak drsný kapitalismus, že by se nad ním všichni Skálové i Filipové osypali.

Co se dá dělat, prezident holt fandí jiným vězňům. Třeba těm, kterým lze dát milost a nasbírat na nich pár politických bodů. Zato stíhaný premiér v demisi Babiš ještě ve vězení nesedí, ale brzy by mohl. Jeho ministr kultury Ilja Šmíd byl přítomný u ceremoniálu vyzdvižení Beranových ostatků v Římě. Třeba pak šéfovi na vládě povypráví, co Beranovi provedli estébáci.