Vladimir Putin.

Vladimir Putin. Zdroj: Profimedia.cz

Proč právě novičok? Nejspíš proto, že je to podpis!

V cause novičok se vkrádá otázka, kterou média příliš nediskutují. Totiž proč byl k vraždě dvojitého agenta použit bojový nervový plyn, který může mít k dispozici jen Putin. Proč agenta například neadresně nezastřelili? Odpověď může být jednoduchá: Novičok je podpis!

V Británii bylo zabito již více přeběhlých ruských agentů a double agentů, kteří pracovali pro Rusko a pak pro Británii. Už jedna z těch vražd – vražda agenta Litviněnka – byla provedena zcela neobvyklým, exotickým a podivným způsobem – otravou radioaktivním poloniem. Nyní přišla druhá vražda provedená neobvyklou a exotickou metodou – vražda bojovým plynem. Co nám užitím těchto zcela výjimečných prostředků chtěli vrazi říct?

Zabíjí se standardně

Zabíjení samozřejmě občas patří k metodám, které tajné služby drsnějších režimů volí k eliminaci svých nepřátel, či dokonce zběhů. Obvyklý postup – kromě Mosadu – je však takový, aby se na první pohled nevědělo, kam ukazují stopy vraha. Někoho uškrtit a nechat na něm vzorky své DNA, přejet jej vlastním automobilem nebo ubít na pozemku ambasády není úplně standardním postupem žádné tajné služby, protože by to jednoznačně ukázalo k pachateli, kterým je nějaký agent či ambasádou placený řezník.

Výjimku tvoří některé zásahy Mosadu, ale tam jde o jednoznačný vzkaz, že zločiny spáchané na Židech izraelská služba prostě trestá. Dobře známá je poprava teroristy Mahmúda Mabhúha, kterého v roce 2010 izraelští agenti v Dubaji udusili polštářem v hotelovém pokoji, a pak – zachyceni na desítkách kamer – okamžitě odletěli ze země.

Polonium je podpis

Už při vraždě agenta Alexandra Litviněnka v roce 2006 bylo bystřejším jasné, že nejde o nějakou „obyčejnou“ vraždu dvojitého agenta, o běžné vyřizování účtů tajných služeb, ale o manifestní čin. Kdyby Litviněnka chtěli „jenom“ zabít, tak ho zastřelí na ulici nebo odpálí bombou v autě, a mohlo by se desetiletí spekulovat, zda to skutečně udělala nějaká tajná služba velmoci, konkrétně Ruska, nebo organizovaný zločin, kterému Litviněnko třeba dlužil.

Přesto agent zemřel smrtí z jedu, který naprosto nikdo nemá k dispozici. S poloniem se nikde v podsvětí neobchoduje, nepoužívá ho organizovaný zločin, nedá se nikde snadno ukrást a likvidace člověka poloniem je stokrát náročnější než jeho likvidace běžnými prostředky. Už z té smrti bylo tušit, že polonium sloužilo jako podpis: To jsem udeřil já, car celé Rusi, jaderné velmoci, která samozřejmě polonium k dispozici má.

Novičok: Podpis ověřený notářem

Úplně vše, co platí o dostupnosti polonia, platí pro dostupnost novičoku ještě stokrát víc. Vzácný a celosvětově zakázaný bojový plyn v podstatě nemůže mít nikdo jiný než Vladimir Vladimirovič Putin. Kdyby před desetiletími při likvidaci bývalých zásob bojových jedů Sovětského svazu nějaký ulil na černý trh, jak se spekuluje, už bychom o tom věděli. Byl by totiž za ta desetiletí použit. Což se však nestalo a jediný, kdo prakticky může tou látkou disponovat, je Rusko. A tento poznatek musí dojít každému zpravodajci, který se zamýšlel nad otázkou, odkud se v Británii novičok vzal.

Takže použití toho plynu se rovná věnování „S láskou Putin“. To věnování je evidentní a nemohlo k němu dojít nějakou závadou. Moskva prostě chtěla, aby všichni věděli, že své zrádce bude zabíjet zcela bezohledně kdekoliv, kam se na planetě uchýlí. A že absolutně nerespektuje suverenitu jiných zemí.

Proto si myslím, že vyhoštění diplomatů by mělo být jen prvním krokem, který Evropa v reakci na útok nervovým plynem v Británii učiní.