Jiří Drahoš

Jiří Drahoš Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Drahošova kampaň je s prominutím pumprdentlich

Kandidát slušnosti, morálky a vzájemné ohleduplnosti, který chce vytvořit protipól Zemanovu buranství, je profesor Jiří Drahoš, naděje voličů, kteří nevěří populistům. Proč ale proboha má tenhle kandidát slušných lidí už týdny před volbami další těžký šrám na pověsti?

Nejprve k terminologickému vyjasnění pojmů - co znamená slovo pumprdentlich. Pokusím se citovat vysvětlení klasika, Otto Pavla. Představme si Státní operu před Plesem v opeře. Před budovu se sjíždějí taxíky, kolem běhají novináři, všude ochranka a čumilové. Prostě - společenská událost roku. Vtom zastaví Bentley, řidič vyběhne, otevře zadní dvířka a z nich vystoupí dáma. Boty Manolo Blahnik, pochopitelně, norkový kožich, klobouk, a vyrazí od vozu směrem ke vchodu do opery. No, a v tom momentě šlápne do lejna. Následující děj je málo poetický: Ta dáma v norkovém kožichu stojí před Operou, drží se kandelábru a o obrubník chodníku si z těch bot Manolo Blahnik otírá psí h**no. A přesně takovou situaci označujeme slovem pumprdentlich.

Podívejme se prizmatem toho slova na kandidáta Jiřího Drahoše. Má, podobně jako ta dáma v norkovém kožichu, všechny atributy noblesy a dobrého vychování. Je to slušný, poctivý a pravdomluvný člověk, za kterým stojí pěkný kus celoživotní práce na poli vědy. Mluví slušně, neslyšíme z jeho úst ani půl k**dy, natož pak sem nebo tam. Nepotácí se v opilosti nad korunovačními klenoty, řídil tuzemskou pokladnici vědění - Českou akademii věd - a jeho cílem je zeslušnět politiku a vzdálit ji od zemanovského stylu - stylu lží, hulvátství, sviňáren a podrazů. Všechny tyhle atributy pan profesor, když začal kandidovat, měl, a bez mučení přiznávám, že ještě před pár týdny to byl i můj kandidát.

Pak ale přišlo - jako u té dámy v Opeře - ono šlápnutí do lejna. Nejprve si pan profesor nakálel do úst, když říkal, že by vládu podpořenou komunisty nejmenoval, aby vzápětí prohlásil, že by jí jmenoval. Dejme tomu změna názoru. Ve středu však někdo z jeho lidí provedl sprosťárnu, která je skoro zemanovsko - peroutkovská. Opsal prohlášení Drahošova konkurenta Horáčka o amnestiích z jeho Facebooku a dal přesně ty stejné věty na Facebook pana profesora. takže Drahošovy argumenty proti amnestii byly doslova opsány z Horáčkova textu. Jak malej kluk, chce se zvolat.  

Drahošův tým opsal Horáčkovy argumentyDrahošův tým opsal Horáčkovy argumenty|Twitter

A mě nezbývá než se ptát: Když tým nějakého prezidentského kandidáta krade myšlenky už před volbami, jak by se takový kandidát - byť kandiduje za okázalou slušnost - choval po volbách? Profesor Drahoš se s krádeží Horáčkových argumentů znemožnil úplně stejně, jako kandidát Fischer svými výroky o tom, jak by diskriminoval homosexuály. Pěkně se nám ten peleton slušnosti a kulturnosti naší politiky rozbíhá! Když pánové kandidáti ještě trochu přitlačí, máme tu do voleb Zemanovo buranství hned ve třech provedeních!